Počeo drugi festival stripa "NIFEST 2015."

Počeo drugi festival stripa "NIFEST 2015."

NIFESTNa niškom Sajmištu otvoren je drugi festival stripa “NIFEST 2015.” Do 26. aprila predstaviće se više izlagača iz zemlje i inostranstva, među njima i neke od najvećih izdavačkih kuća. Pokrovitelj je opština Pantelej, a predstavnici ističu da je Nišu potrebna i ovakva kulturna manifestacija koja neguje devetu umetnost.
Mnogi su uz njih odrastali, a neki o njima tek slušaju  – stripovi u Nišu drugu godinu za redom imaju svoj festival. Ove godine prestavljaju se izlagači iz zemlje i inostranstva, izdavačke kuće, kolekcionari. Niš zaslužuje ovakav događaj, kažu u opštini Pantelej, koja je inače pokrovitelj.

“Hteli smo da posvetimo pažnju devetoj umetnosti, i zbog interesovanja, i zato što Niš ima velike umetnike u ovoj oblasti”, kaže predsednik opštine Pantelej Srđan Savić.

Za ljubitelje stripa organizovane su i svakodnevne tribine, radionice, kao i prateće izložbe.

“Biće dve izložbe u Paviljonu u Tvrđavi, a u galeriji NKC-a očekuje nas izložba “Zlatni jubilej Zdravka Zupana”, kaže Zoran Nikolić iz Udruženja ljubitelja stripa u Nišu.

U Tvrđavi je otvorena godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije, ali i izložba pod nazivom „Dikan, zlatno doba srpskog stripa“. O stripu nekad i sada najbolje svedoči jedan od strip autora, koji se ovom umetnošću bavi još od kraja 70.-ih – Miodrag Ivanović.

Neki od izlagača predstavili su se i prošle godine, pa već znaju šta se posetiocima najviše sviđa. Nifest 2015. na niškom Sajmištu traje do 26. aprila, a ulaz je besplatan. Logistički sponzor manifestacije je preduzeće „Tržnica“, na čijem Sajmištu je ovo 39. manifestacija.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com