NIFESTNa niškom Sajmištu otvoren je drugi festival stripa „NIFEST 2015.“ Do 26. aprila predstaviće se više izlagača iz zemlje i inostranstva, među njima i neke od najvećih izdavačkih kuća. Pokrovitelj je opština Pantelej, a predstavnici ističu da je Nišu potrebna i ovakva kulturna manifestacija koja neguje devetu umetnost.
Mnogi su uz njih odrastali, a neki o njima tek slušaju  – stripovi u Nišu drugu godinu za redom imaju svoj festival. Ove godine prestavljaju se izlagači iz zemlje i inostranstva, izdavačke kuće, kolekcionari. Niš zaslužuje ovakav događaj, kažu u opštini Pantelej, koja je inače pokrovitelj.

„Hteli smo da posvetimo pažnju devetoj umetnosti, i zbog interesovanja, i zato što Niš ima velike umetnike u ovoj oblasti“, kaže predsednik opštine Pantelej Srđan Savić.

Za ljubitelje stripa organizovane su i svakodnevne tribine, radionice, kao i prateće izložbe.

„Biće dve izložbe u Paviljonu u Tvrđavi, a u galeriji NKC-a očekuje nas izložba „Zlatni jubilej Zdravka Zupana“, kaže Zoran Nikolić iz Udruženja ljubitelja stripa u Nišu.

U Tvrđavi je otvorena godišnja izložba Udruženja stripskih umetnika Srbije, ali i izložba pod nazivom „Dikan, zlatno doba srpskog stripa“. O stripu nekad i sada najbolje svedoči jedan od strip autora, koji se ovom umetnošću bavi još od kraja 70.-ih – Miodrag Ivanović.

Neki od izlagača predstavili su se i prošle godine, pa već znaju šta se posetiocima najviše sviđa. Nifest 2015. na niškom Sajmištu traje do 26. aprila, a ulaz je besplatan. Logistički sponzor manifestacije je preduzeće „Tržnica“, na čijem Sajmištu je ovo 39. manifestacija.