OTVOREN ROMSKI KULTURNI CENTAR (VIDEO)

OTVOREN ROMSKI KULTURNI CENTAR (VIDEO)

U Nišu je otvoren prvi Romski kulturni centar, koji treba da na jednom mestu čuva bogatu romsku tradiciju. Planirano je da tu bude arhiv, biblioteka, dokumentacioni centar, ali i mesto za umetničke zanate i kreativne industrije. Prema zvaničnoj statistici u Nišu živi oko sedam i po hiljada Roma, ali nezvanični podaci kažu da ih je tri puta više.U Nišu je otvoren Romski kulturni centar, prvi ovakve vrste u Srbiji. Romska nacionalna manjina imaće svoj kutak u kojem će moći da razvija kulturološke aspekte svog identiteta koji vekovima postoji na ovim prostorima.

Romski kulturni centar otvoren je zahvaljujući zajedničkim naporima Nacionalnog saveta Roma i Grada Niša, koji je romskoj zajednici dodelio prostor za kulturni centar.

U ovom prostoru postoje mogućnosti da se oformi biblioteka, napravi arhiv, muzejska soba kako bi se za pokoljenja sačuvao deo romske bogate tradicije.

U isto vreme, ovaj prostor služiće i da zadovolji potrebe mladih u oblasti kulturnog stvaralaštva i umetnosti. Umetnik iz Novog Sada, Zoran Tairović osmislio je multimedijalnu predstavu koja je izvedena povodom otvaranja Romskog kulturnog centra.