Navršava se 145 godina od dolaska ruskih dobrovoljaca koji su pomagali u Srpsko-turskom ratu. Njima je podignut spomenik kod Aleksinca 1880. godine. U znak sećanja na jednog od njih, čuvenog grofa Rajevskog, koji je bio inspiracija za lik Vronskog u delu „Ana Karenjina“, podignuta je i crkva Sveta Trojica u Gornjem Adrovcu, u narodu poznata kao „Rajevska“.

Fotografije i ilustracije hrabrih dobrovoljca, koje je predvodio Mihail Černjajev, deo su izložbe „Povratak generala“ koja je posle Beograda i Kruševca postavljena i u Nišu u Paviljonu u Tvrđavi.

Na hiljade ruskih dobrovoljaca, pod vođstvom generala Mihaila Černjajeva, pre 145 godina došlo je u Srbiju da pomogne pravoslavnoj braći Balkana u oslobađanju od osmanskog ugnjetavanja. U to vreme srpska vojska imala je oko 5.000 vojnika i 200 oficira. Slovenski komitet za podršku provoslavnih Slovena registrovao je i finansirao 4.303 ruska doborovljca.

Osim njih, na stotine dobrovoljaca došlo je samostalno. O ulozi ruskih dobrovoljaca u oslobađanju od Turaka govori izložba “Povratak generala” čije se zasluge u Srbiji pamte i danas.

Izložbu u Nišu realizuje Ambasada Reuske federacije u Republici Srbiji, Ruski dom u Beogradu i Grad Niš. Otvorena je do subote, 30. oktobra od 12 do 17 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera.