TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

OTVORENA IZLOŽBA SREDNJOVEKOVNOG ORUŽJA

U galeriji Sinagoga u Nišu otvorena je izložba hladnog oružja iz srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja Niš. Posetioci mogu da vide kako izgleda topuz, oružje za udaranje, buzdovan, balta, bojna sekira, mač i još mnogo toga. Autor izložbe je arheolog i kustos Narodnog muzeja Slobodan Mitić. Izložba je priređena uz podršku viteške družine “Zmajeva griva”.

 

Izložba hladnog oružja iz srednjovekovne zbirke Narodnog muzeja Niš pred niškom publikom. U galeriji Sinagoga izloženo je oko 70 predmeta koji potiču iz srednjeg veka. Vrhovi koplja, strela, sekire, topuz, mač, defanzivno naoružanje koje podrazumeva pancirnu košulju i oklop i još mnogo toga. Arheolog kustos Narodnog muzeja Slobodan Mitić kaže da u Nišu poslednjih 20 godina nije organizovana izložba sa srednjovekovnom tematikom.

 

 

 

Ono što možemo da zaključimo na kraju jeste da su ovi prostori imali burna vremena. Imamo i srpsko življe, i predmete koje možeto pripisati Turcima, imamo i predmete koji verovatno prpadaju Krstašima koji su bili na proputovanju kroz Niš, kaže Slobodan Mitić.

 

 

Tu su i replike koje su izradili članovi viteške družine “Zmajeva griva”, čiji članovi istražuju, neguju I promovišu srednjovekovni način života. Svi predmeti imaju svoju priču. Primera radi, sekira i vrhovi koplja koji su pronađeni u ruševinama manastira Sveti Nikola u Kuršumliji.

Izložba hladnog oružja otvorena je do kraja februara naredne godine.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com