ilustracija

U toku je međunarodna akcija „16 dana aktivizma u okviru borbe protiv nasilja nad ženama“. U Srbiji su od počekta godine u porodičnom nasilju ubijene 22 žene, što je alarmantan podatak. U Regionalnoj sigurnoj kući u Nišu spas od nasilnika žene su tražile I u doba pandemije korona virusa. One koje nisu imale hrabrosti da pobegnu, uglavnom traže pomoć putem SOS telefona.

U Srbiji su od početka ove godine u partnerskom nasilju život izgubile 22 žene, kaže potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović. Poziva sve žene i devojčice koje trpe nasilje da to i prijave.

Mnoge od njih koje trpe nasilje, pomoć su potražile u Sigurnoj kući u Nišu. Tu je trenutno smešteno šest korisnika, među kojima su dve žene i četvoro dece. Smeštaj u ovu ustanovu, u odnosu na prošlu godinu, potražilo je 30 odsto manje korisnika, kažu u Sigurnoj kući. S druge strane, sve je više žena koje pomoć traže putem SOS telefona i internet savetovališta.

Dodaje da je najzastupljenije psihičko nasilje nad ženama.

Posebno je značajno što žene u periodu pandemije korona virusa nasilje mogu da prijave na SOS telefon.

Povodom 16 dana aktivizma I borbe protiv nasilja nad ženama oglasila se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

SOS Sigurne kuće u Nišu:  018 521 210 (sigurnakucanis@gmail.com)

SOS Udruženja Romkinja „Osvit“ 0800 100 909

Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.