I ovčari od sada u udruženju kozara

SKUPSTINA KOZARA.mpg_snapshot_00.00_[2014.09.23_10.15.15]Ovčari i kozari iz niškog region ubuduće će ujedinjeni moći da apliciraju za sredstva iz evropskih fondova, kao i za državne subvencije. To je odlučeno na skupštini Udruženja kozara Južne Srbije, na kojoj su zvanično i ovčari primljeni u ovo Udruženje.

Dejan Mitić, iz sela Prekonoga kod Svrljiga, pre sedam godina je gradjevinske rukavice okačio o klin. Kupio je par koza i rešio da se vrati svojim korenima. Počeo je  da uzgaja koze.

Sada imam 120 koza, a od prodaje kozjeg mleka živi cela moja porodica, kaže ovaj kozar.

Svrljig je poznat kao stočarski kraj, a svrljiški ovčiji sir nadaleko čuven. Nekadašnji predsednik Opštine Svrljig, sada poslanik, Milija Miletić, kaže da stočarstvo u ovom, kao uostalom i u celom niškom regiona mora da se unapredi.

Država je  prepoznala stočarstvo kao granu privrede koja može da donese boljitak i zemlji i pojedincu.

Zato ohrabrujemo udruživanje stočara, jer samo udruženi mogu da se nadaju subvencijama države i sredstvima iz evropskih fondova, kaže Dragan Glamočić, savetnik predsednika Vlade Srbije.

Udruženje kozara trenutno okuplja 200 stočara sa područja sedam okruga na jugu Srbije. Prema poslednjem popisu u Srbiji ima 235.000 koza, od kojih je nešto više tri hiljade umatičenih.

[mom_video type=”youtube” id=”T6VNKi-nR7w”]

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com