TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo PROJEKTI 2022 SA ALEKSINAČKIH ORANICA Udarne

OVE GODINE PRINOS KUKURUZA MANJI ZA 30 ODSTO (VIDEO)

Nedavne padavine usporile su sazrevanje kukuruza tako da je berba u višim predelima Nišavskog okruga tek počela. Procena je da će prinosi biti za 30 odsto niži od prosečnih. Ratari iz Aleksinca kažu za ovu proizvodnu godinu da je loša, da će biti za njihovu silažu. Ali ne i kukuruza za prodaju. Ionako su, dodaje, zbog sve skupljeg repromaterijala u svojim štalama smanjili broj stoke.

Kukuruz je trenutno u fazi pune zrelosti, ali je visok procenat vlage u zrnu, tako da većina poljoprivrednika ove godine kasnije kreću u berbu kukuruza. Stočar i ratar iz Aleksinca, Milan Jović kaže da je počeo berbu suncokreta i da su prinosi do tonu i po, ali da ni kukuruz ove godine, u odnosu na prethodne, nije dobro rodio.

“Imaćemo do sedam tona po hektaru ali to je mnogo manje nego prethodnih godina”, kaže Jović.

Za prodaju kukuruza neće biti ali za silažu će biti dovoljno.

Poljoprivredno gazdinstvo Jović obrađuje čak 100 hektara zemlje, a najveće površine su pod ratarskim kulturama. Sluša savete Poljoprivredne stručne službe da prinosi budu veći. Ipak, vremenski uslovi su učinili svoje. U nižim predelima berba je završena, a prinos kukuruza je od 3 do tri i po tone.

“U višim predelima prinos kukurza je veći što če popraviti celokupan prinos u Nišavskom okrugu ali je svakako manji od 20 do 30 odsto zavisno od parcela”, kažu u Poljoprivrednoj stručnoj službi Niš.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju poljoprivrednike da posle berbe zemlju zaoru sa đubrivom i pripreme oranice za narednu setvu.

  • Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Opštine Aleksinac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com