OVE JESENI SETVA 120.000 DIN. PO HEKTARU

OVE JESENI SETVA 120.000 DIN. PO HEKTARU

Za setvu hektara pšenice ove jeseni u Srbiji treba bar 140.000 dinara! A ako se zemlja i zakupljuje, onda je to I skuplje. To su podaci Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije.

Sami ratari sa područja Niša kažu da ih setva žita košta 120.000 dinara po hektaru. Zato su i posejali manje površine, da bi imala para za dobro seme, đubrenje i zaštitu. Optimalno vreme setve već je prošlo, a dobra vest je da vremenski uslovi pogoduju razvoju najvažnije ratarske kulture.

Svake godoine ratar Srđan Tošić iz Pasi Poljane kalkuliše koliko će žita zasejati! Jer preskupi su i seme, I đubrivo i gorivo. Kaže da je zbog toga ove godine manje I sejao. Umesto na osam hektara NS renesansu posejao je na pet hekatara.

Sve je bilo skuplje nego prethodne godine”, kaže Tošić.

Ratari ocenjuju da nijedna setva do sada nije pala teško kao ova, jer računica kaže da je za jedan hektar potrebno najmanje 120.000 dinara. Po stavkama: više od 9.000 dinara za oranje, za setvospremiranje gotovo 3.000 dinara, rasturanje veštačkog đubriva minimum dve hiljade, zatim za setvu pšenice 4.500, veštačko đubrivo NPK čak 38.000 dinara i seme pšenice od 20.000 dinara.

Sada je teško baviti se poljoprivredom. Ove godine su mnogi i odustali, više od 40 odsto”, dodaje Tošić.

Dobra vest je da vremenski uslovi odgovaraju pšenici i da ratari koji su obavili sve agrotehničke mere mogu da očekuju dobar rod.

Karakteristika ovogdišnje setve je setva pšenica iz ambara zbog manjenja troškova setve”, kaže gradski većnik za poljoprivredu, Slobodan Ranđelović. 

Cena je pšenice na berzi je sada 40 dinara po kilogramu, što je veće proizvođače motivisalo da ulažu u ovogodišnju setvu.

U Nišavskom okrugu pšenica je posejana na oko 25.000 hektara, a na nivou Srbije oko 600.000 hekatra.

 

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com