Paketi hrane za izbegle i raseljene

Paketi hrane za izbegle i raseljene

IZBEGLICEI dok se u Srbiji prikuplja pomoć za migrante iz azijskih zemalja, u Nišu i dalje ima izbeglica i interno raseljenih lica koji jedva preživljavaju. Oko 200 izbeglih i raseljenih lica dobilo je po paket prehrambenih namirnica kao jednokratnu pomoć. Pakete je obezbedio Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, preko niškog Povereništva i Uprave za socijalnu, primarnu i dečju zaštitu.

Pakovanje pasulja, brašno, ulje, makarone, po koja konzerva. To je otprilike ono što se nalazi u paketu koji je podeljen najugroženijim izbeglim i raseljenim licima koja žive u Nišu i okolini. Dovoljno da se nekoliko nedelja ne razmišlja o hrani. A hrana je nešto o čemu izbeglice iz bivših republika razmišljaju stalno. Neki od njih nemaju dom, nemaju ni posao, ali imaju decu. A bez hrane se ne može.

Povereništvo se trudi da stalnim sličnim akcijama reši bar neke osnovne probleme koji muče one koji su u poslednjim ratovima ostali bez ičega. Osim podelje paketa, u toku je realizacija i projekata koji će rešiti i stambeni problem izbeglica.

Pomaže i grad Niš i to preko Uprave za primarnu, socijalnu i zdravstvenu zaštitu.

U Nišu status izbeglica trenutno ima 97 lljudi. Bivših izbeglica, onih koji su od izbeglištva do danas stekli državljanstvo Srbije je oko 2000. U Niškom regionu živi i oko 20.000 interno raseljenih lica.

 

Ovaj tekst deo je projekta “Pitajte građane” koji se realizuje uz podršku Grada Niša, kroz konkurs za projektno sufinansiranje medijskh sadržaja od javnog značaja za 2015.godinu.