Paklene vrućine: Ne izlazite napolje, ako ne morate!

Paklene vrućine: Ne izlazite napolje, ako ne morate!

U Nišu je u 15 sati izmereno 37 stepeni u hladu. Subjektivni osećaj, prema RHMZ, bio je kao da je 40, ali su Nišlije ubeđene da na suncu na asfaltu i betonu ima 45!

Zasedao je I gradski Štab za vanredne situacije koji je saopštio da će sutra i prekosutra od 11 do 16 h biti obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom na Bulevarskoj i Trošarinskoj pijaci, kao i između Autobuske stanice i Tvrđavske pijace.

Takođe, Štab apeluje na građane da ne troše vodu iz gradskog vodovoda za zalivanje bašti, pranje automobila i slično.

Preporučuje se građanima i da bez preke potrebe ne borave na otvorenom u periodu od 10:00 do 17:00 sati, a ukoliko je to nužno da obuku laganu odeću svetlijih boja, od prirodnih materijala, da koriste otvorenu obuću, naočare za sunce, šešire, kape i slično, da uzimaju više tečnosti, konzumiraju laganiju hranu I izbegavaju kofeinske napitke i alkoholna pića.

Istovremeno, građanima se preporučuje I da redovno obavljaju ventilaciju stanova i drugih prostorija u kojima borave, na prirodan  ili veštački način, a u slučaju upotrebe klima uređaja da iste podese tako da razlika u temperaturi vazduha u sredini u kojoj borave ne bude niža više od 10 stepeni.