Palilula: Poplavljenima preti zaraza

Palilula: Poplavljenima preti zaraza

POPLAVA, N.Selo, Ph.Dragan Vidojkovic, 13.03.2015.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje o stanju u poplavljenom niškom naselju 9. maj zabrinulo je i meštane i opštinu Palilula. Kako kaže predsednik ove opštine, analize pokazuju da postoji opasnost od zaraznih bolesti, zbog čega još jednom apeluje na gradski Štab za vanredne situacije da proglasi vanredno stanje. Reagovala je i niška opoziciona Demokratska stranka. Ali resorni većnik i dalje je pri stavu da situacija nije baš tako alarmantna, uz ogradu da izveštaj Instituta još nije zvanično dobio.

Nakon što su podzemne vode poplavile delove Novog Sela, Donjeg i Gornjeg Međurova, Belotinca, ostali su kanali, smrad i strah. Pogotovo nakon izveštaja Instituta za javno zdravlje Niš, u kome se upozorava na moguću pojavu crevnih zaraznih bolesti. Voda iz bunara ne sme da se pije, niti da se jedu proizvodi sa poplavljenih njiva, navodi se u izveštaju Instituta za javno zdravlje Niš, nakon analiza uzoraka vode i tla. Za opštinu Palilula to je više nego dovoljno da se proglasi vanredno stanje.

“Ima puno komaraca i krpelja, a postoji i rizik od pojave plavog jezika kod životinja. Mi činimo koliko možemo, ali ovo je zadatak Štaba za vanredne situacije”

, kaže predsednik opštine Boban Džunić.

Džunić dodaje da su za meštane svakodnevno obezbeđene cisterne sa pijaćom vodom, a za četvoro dece je, kaže, obezbeđen privremeni smeštaj u gradu dok uslovi ne budu bolji. Iz Grada za sada nema zvaničnog komentara.

U opštini Palilula kažu da su na sednici Skupštine u ovoj opštini oko problema u naselju 9. maj jednoglasni bili i vlast i opozicija. A da pomoć poplavljenim područijma ne treba da bude političko pitanje, smatraju i u niškoj Demokratskoj stranci. Meštanin Donjeg Međurova Dragan Petrović kaže da su mu tri parcele poplavljene, a šteta se ne zna.

“Nadamo se da je Uprava za poljoprivredu sastavila neki izveštaj o stanju u poplavljenim područjima, pa da vidimo, mi vlasnici poljoprivrednog zemljišta, šta možemo da uradimo”

, kaže Petrović.

Naselje 9. maj u Nišu, odnosno Novo Selo, bori se sa podzemnim vodama u poslednja tri meseca, a najteža situacija bila je početkom marta, kada je bilo poplavljeno oko 200 kuća. Slično je bilo i u Industrijskoj zoni I ataru sela Međurovo, a poljoprivreda je prilično stradala i u selu Belotinac, gde je pod vodom oko 150 hektara obradivog zemljišta.

IZJZ: Preduzeti preventivne mere!

Iako rezultati analiza uzoraka zemljišta i vode u poplavjenim područjima oko Niša nisu alarmantni, situaciju ne treba olako shvatiti. To je gostujući u emisiji DANAS rekla specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje u Nišu, dr Snežana Gligorijević.

Stanovništvu se preporučuje da vodu za piće, pripremu hrane i higijenu koriste isključivo iz komunalnog vodova, a ne bunara, kao i da ne jedu voće i povrće sa poplavljenih područja! Apeluje se da se ti proizvodi ne prodaju na pijaci, a da se ljudi, u slučaju bilo kakvih crevnih tegoba, odmah jave lekarima.

Potrebno je i da nadležne službe odmah reaguju, per svega na kanalisanju voda i isušivanju plavnog područja, a nakon toga preduzeti i tzv. DDD (dezinfekcija, dezinskecija i deratizacija) mere, kaže dr Gligorijević.Ispravka

Prezime specijaliste higijene IZJZ, dr Snežane Gligorijević, nenamerno je u tekstu navedeno kao “Gavrilović”.
Informativna redakcija se, uz ispravku u tekstu, izvinjava dr Gligorijević zbog propusta.

p>

2 thoughts on “Palilula: Poplavljenima preti zaraza

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com