PALJENJE BADNJAKA.mpg_snapshot_00.00_[2016.01.08_11.15.59]Paljenjem Badnjaka, u domovima i portama svih pravoslavnih crkava, vernici koji Božić slave po starom, Julijanskom kalendaru počeli su obeležavanje Badnje večeri, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića – kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Paljenju badnjaka, nakon večernjeg bdenja, ispred hrama Svetog Cara Konstantina i Carice Jelene u niškom Parku Svetog Save prisustvovao je veliki broj vernika. Otac Predrag predvodio je osvećenje i paljenje badnjaka.

Badnjaci su upaljeni i u portama drugih niških crkava.

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a Badnjakom, odnosno božićnim drvetom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

LITURGIJA NIS.mpg_snapshot_00.14_[2016.01.08_11.20.45]Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere.

Božić po julijanskom kalendaru, pored srpske, slave i ruska, jermenska crkva, Sveta gora i jedan deo koptske crkve.

By rezija