pantelej-projekat-1Projekat koji je GO Pantelej realizovala sa bugarskom opštinom Lom izdvojen je kao primer dobre prakse. Evaluaciona komisija je sa rukovodstvom niške opštine i svim korisnicima projekta razmatrala način na koji će se on najbolje predstaviti u publikaciji Evropske komisije.

Projekat se izdvaja po tome što je na kvalitetan način obuhvatio razvoj infrastrukture, razvoj turizma, veći broj partnera sa obe strane granice, takođe uspeo je da animira pokretanje razvoja turizma putem lokalne inicijative, kaže član evalucionog tima za program IPA Srbija-Bugarska Vladimir Pandurov.

pantelej-projekat-2Pantelejsko- Lomski projekat naći će se u Priručniku dobre prakse koji će Evropska komisija objaviti, kako bi pomogla onima onima koji će aplicirati za novac na nekim novim konkursima. Sa srpska strane projekat je doneo novi put od Cerja do Cerjanske pećine, koja je dugo bila neiskorišćeni turistički potencijal.

Pandurov kaže da iz EU fondova ima sve više i više sredstava, posebno za projekte prekogranične saradnje. Najveće je interesovanje upravo za projekte na relaciji Srbija-Bugarska. Za svaki evro koji Evropa daje, konkuriše po pet projekata.