Pat pozicija

MEDIANASindikati smatraju da radnici koji tuže Medianu za razliku u zaradi svakako gube, jer se može desiti da tako izgube firmu i svoje radno mesto. O tome i drugim problemima komunalaca predstavnici reprezentativnih sindikata razgovarali su sa rukovodstvom JKP Mediana, a najavljuju i razgovore sa samim državnim vrhom.

Do sada je 15 radnika tužilo JKP Mediana za razliku u isplaćenoj zaradi i onoj koja je dogovorena posebnim kolektivnim ugovorom. U najavi je još stotinak tužbi. To je Mediani potencijalno uže oko vrata.

Ukoliko bi zahvatio taj plamen, mogli bismo da stavimo katanac na Medianu. To bi bila cifra oko 400 miliona dinara, kaže direktor JKP Mediana Bratislav Vučković.

Šta je starije? Kolektivni ugovor, koji nije poštovan pa su radnici do nedavno primali manje plate ili zakon, koji je preduzećima omogućio da to čine? O tome sindikati žele da razgovaraju sa samim državnim vrhom.

A savet radnicima je da sačekaju bolje rešenje od tužbe, da ne bi ostali bez same firme i posla od koga žive.

Oni moraju da se ponašaju dvojako – da čuvaju svoje preduzeće i gledaju budućnost za sebe i svoju decu i da na način koji će proći i skupštinsku proceduru i izvršnu vlast ostvare prava koja im pripadaju, savetuje predsednik Sindikata komunalne delatnosti Milan Grujić.

Branislav Čanak
Branislav Čanak

A predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak objašnjava da su mnoge komunalne firme dovedene u stanje potpunog rasula i iracionalnosti.

Kad pogledate kolika je šteta, to je bukvalno ono što narod kaže: “Klali vola za jednu šniclu!”, kaže Čanak.

Čanak kaže da sindikati jesu spremni da odustanu od nekih zahteva i da kreditiraju svoju firmu, ali treba da se zna šta time radnici dobijaju. A tu treba da uskoče i država i lokalne samouprave. U slučaju Mediane, grad Niš, koji, kako kaže, “ima kasu koja je veća od kase svake firme, I treba da se isprsi. Ili da uzajmi, pritisne Beograd sa vanrednim transferima”.

Čanak ocenjuje da je komunalna delatnost potpuno zapuštena poslednjih dvadesetak godina i da je krajnje vreme da se to sistemski promeni.