„Paypal“ uvećao broj paketa iz inostranstva

„Paypal“ uvećao broj paketa iz inostranstva

CarinarnicaOd kada je Srbija uključena u „paypal“ sistem, broj pošiljki koje se naručuju iz inostranstva i plaćaju preko interneta uvećan je za oko 30 puta, kažu u Carinarnici Niš.

Već tokom prve godine uključivanja Srbije u taj sistem, broj ovako naručenih paketa povećan je za 16 puta, sa 500 na čak 8.700. A ove godine kroz nišku carinarnicu prolazi čak duplo više pošiljki nego lane.

 

U prvom kvartalu ove godine u Nišu je izvršen 17.581 obračun, što je uvećanje od 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine ili gotovo 32 puta više u odnosu na isti period pre uvođenja

Slađan Plavšić, šef Carinskog referata pošta u Nišu
Slađan Plavšić, šef Carinskog referata pošta u Nišu

„Paypal-a“, šef Carinskog referata pošta u Nišu kaže Slađan Plavšić.

Pošiljke uglavnom sadrže odeću, obuću, šminku, mobilne telefone i razne elektronske uređaje. Međutim, mnogi „paypal“ pokušavaju da iskoriste da dođu do psihoaktivnih supstanci koje su kod nas zabranjene. Mežu najbrojnijima su oboleli od raka ili njihova rodbina, koji pokušavaju da dođu do ulja kanabisa, kod nas i dalje ilegalno, a koje se širom sveta propagira kao navodno novi lek od raka.

Takve pošiljke se isključuju iz poštanskog saobraćaja i o svemu obaveštava policija, koja, u saradnji sa tužilaštvom preduzima dalje mere.

Posredstvom „pejpala“ najčešće se naručuju proizvodi iz Kine, zatim iz Sjedinjenih Američkih Država, retko iz zemalja Evropske unije. Najčešće su pošiljke vredne manje od 50 evra, a za njih naručioci ne plaćaju carinu već samo porez na dodatu vrednost.