TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

PEČAT I POTPIS ŠTITE PODSTANARA (VIDEO)

Mnogi podstanari, pogotovo studenti, ove jeseni došli su i u nezavidnu situaciju kada su stanodavci odlučili da im povećaju kirije. Nije im preostalo ništa drugo nego da prihvate nove uslove ili da pokušaju da nađu nešto jeftinije što je danas nemoguća misija.

Stanovi koji su pre četiri godine bili 150 evra sada su i 250 evra i više. Izdaje se sve, pa čak i podrumi, potkrovlja, uslovno, neuslovo, kaže Marija Stošić koja trenutno tragaju za stanom.

Cene su porasle za najmanje 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, kažu u agencijama za nekretnine. Advokati kažu da je jedini način da se zakupci zaštite potpisivanje ugovora sa vlasnicima stanovima. Bez toga nema pravne sigurnosti.

Najbolje je da odrede duži rok za raskid ugovora, pa onda stanodavac ne može da im da rok za raskid ugovora od 15 dana. A, jedina mogućnost je da se zaštite na duži rok je da zaključe ugovor koji neće imati mogućnost raskida u nekom narednom periodu, ali će onda u većini slučajeva zakupodavci tražiti iznos kirije za taj period da se uplate unapred. Tako da, neka prava zaštita zakupaca zapravo i ne postoji, kaže advokat Filip Domazet.

Roditelji studenata pokušavaju svoju decu da zaštite i na druge načine – kupovinom manjih stanova umesto iznajmljivanja. Ali ni to danas nije lako. Kao što je poskupelo izdavanje stanova tako su skočile i cene kvadrata za kupovinu. Kreću se od 1200 do 2000 evra u zavisnosti od lokacije i starosti zgrade.

 

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com