Pelemiš: Preraspodela pacijenata za više mesta na klinikama u BG

Pelemiš: Preraspodela pacijenata za više mesta na klinikama u BG

Član Kriznog štaba dr Mijomir Pelemiš izjavio je danas da je u razgovoru direktora kovid bolnica sa ministrom zdrvalja Zlatiborom Lončarom dogovoreno da cilju oslobađanja kapaciteta u Beogradu, hospitalizovani kojima se završava terapija budu prebačeni u privremene bolnice, kako bi se obezbedili kapaciteti za teže slučajeve.

“Razmatrali smo sve probleme u zemlji. Situacija je ozbiljna, ali drži se pod kontrolom. U beogradskim klinikama i bolnicama mesta su skoro potpuno popunjena”, kazao je Pelemiš nakon sastanka.

Pelemiš je preneo da je dogovoreno da se tokom dana naprave detaljne vizite i da svi kovid bolesnici koji su pri kraju izlečenja, u delu završetka terapije koji ne zahteva ležanje u klinikama, budu premešteni u privremene bolnice u Srbiji, u Niš i Kragujevac.

“Posle detaljnih vizita koje će biti obavljene tokom dana biće oslobođeni kapaciteti. Naš cilj je da svi teški bolesnici budu tamo gde im se može pružiti adekvatna zaštita, a oni koji su pri kraju lečenja da odlaze u privremene bolnice, gde im nije potreban kiseonik i intenzivna nega”, objasnio je on.

Pelemiš je kazao da će se time dati prostora lekarima u velikim kliničkim centrima da oslobode što više kreveta.

“Ide vikend, imamo veliki broj zaraženih, pritisak je velik na kovid ambulante, a posebno na trijažne ambulante”, naglasio je on.

Ukazao je da trenutno nema problema što se tiče zbrinjavanja.