PERFORMANSOM OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA (VIDEO)

PERFORMANSOM OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽENE ŽRTVE NASILJA (VIDEO)

Na Dan sećanja na žene žrtve nasilja u porodici poražavajuća statistika. Od početka godine 13 žena u Srbiji izgubilo je život od posledica nasilja.

Trenutno je u Sigurnoj kući u Nišu smešteno je sedam žena sa njihovo 10-oro dece. U odnosu na prošlu godinu u isto vreme, sklonište u Sigurnoj kući dobilo je gotovo isti broj žena.

Da bi se podigla svest javnosti o porodičnom nasilju, kao i da se nasilnici prijavjluju, u centru Niša, izveden je performans “Ono što ne znaš o meni”.

2015. godine od 16. do 18. maja sedam žena je izgubilo život od strane supruga i članova porodice u Velikoj Plani, Kanjiži, Čačku i Beogradu. Dve godine kasnije Vlada Republike Srbije proglasila je 18. maj, Danom sećanja na žrtve nasilja.

Tim povodom tačno u podne na Trgu kralja Milana izveden je performans po tekstu Kristine Božinović kako bi se podigla svest društva o ovom problemu.

I ove godine statistika poražavajuća. Od početka godine u Srbiji je trinaest žena izgubilo život od posledica nasilja, kaže direktorka Sigurne kuće u Nišu, Sonja Šćekić.

U ovom trenutku u niškoj Sigrunoj kući trentuno boravi sedam žena i desetoro dece. U odnosu na raniji period ta brojka se, nažalost, razlikuje samo za jedan broj što govori da se situacija nije puno promenila.

Ipak, saradnja institucija je poslednjih godina unapređena i nasilnike komšije, rodbina ili sama žrtva češće prijavljuju. Uporedo se radi I na osnaživanju žena da ekonomski budu nezavisne.

Do sada je kroz ekonomski program osnaživanja prošlo na desetine žena iz Niša koje su prošle obuku za razna zanimanja i počele da rade, kažu u Sigurnoj kući.