„Pet od sto“: Jubileji Galije, Van Goga i Novembra

galijaTri velika srpska rok benda, Galija, Van gog i Novembar slave jubileje. Svako različitu godišnjicu, ali će ih obeležiti zajedničkim koncertom u niškoj Tvrdjavi. Niški Novembar počeo je 1991. godine sa pank rok svirkama, i nije stao do dana današnjeg. Redjali su se albumi, i svirke. Sedam albuma i koncerti širom bivše Jugoslavije. novembar

Sve je počelo kao zezanje, kao ajde da snimimo nešto. Otišli smo u Beograd, uz muku snimili album i ništa nismo očekivali od toga. A onda prva recenzija, pa druga i to je krenulo veoma ozbiljno, kaže Goran Kostić Kosta frontmen Novembra.

Van Gog se pojavio 1986. godine i zaprašio je rok-en-rol scenom hitovima kao što su najpre Tragovi prošlosti i Menjam se, pa su onda su usledili i Mama, Neko te ima, Brod od papira. Nije lako, kaže frontmen Zvonimir Djukić Djule, sa trzalicom u dzepu i gitarom na ramenu trajati sve ove godine.

Ma ne gledam ja u retrovizor, ne svodim račune, to me podseća na kafanski fajront. Velika mi je čast da sviram sa Galijom i Novembrom, i pred nišjkom publikom, koja je zahtevna, kaže Djule.

A Galija postoji već ravno 40 godina. Najteže će, kažu, da im bude da odaberu hitove kojima će predstaviti sebe i svoje 4 decenije druženja sa publikom. Sećaju se svojih početaka rado, ali na pitanje da li bi sve opet isto uradili kada bi se vratili unazad, kažu da nisu sigurni.

Teško je uporedjivati ono vreme i ovo sada. Čini mi se da su se tada ljudi više radovali stvaralaštvu nego danas, kaže Neša Galija.

Veliki koncert kojim će obeležiti godišnjice zakazan je za 4. jul u Tvrdjavi. Vreme će, proverili su, da bude savršeno, a za energiju i dobru zabavu obećavaju da će se pobrinuti oni sami. Promo karta za koncert košta 600 dinara, a karta za dvoje 1000. Od 27. juna cene skaču, pa će pojedinačne ulaznice koštati 800, a za parove 1200 dinara.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com