PETI MESEC RATA U UKRAJINI: “LISIČANSK SA TRI STRANE OKRUŽEN NAPREDUJUĆIM RUSKIM SNAGAMA”

PETI MESEC RATA U UKRAJINI: “LISIČANSK SA TRI STRANE OKRUŽEN NAPREDUJUĆIM RUSKIM SNAGAMA”

Rat u Ukrajini traje tačno puna četiri meseca.

Vlasti Severodonjecka: Biće potrebno vreme da se ukrajinska vojska povuče

Ukrajinski zvanični potvrdili su da ruske trupe napreduju u svim pravcima u oblasti Severodonjecka i Lisičanska, koristeći avione i rakete.

Ukrajinske trupe su i dalje u Severodonjecku i biće potrebno vreme da odu iz grada.

Za sada nema govora o povlačenju ukrajinske vojske iz Lisičanska.

Prethodno je šef regionalne administracije Luganska Sergej Gajdaj izjavio da su ukrajinske snage u Severodonjecku dobile naređenje da se povuku na nove položaje kao i da su ukrajinske trupe odbile ruski napad na južnu periferiju Lisičanska

“Lisičansk sa tri strane okružen napredujućim ruskim snagama”

Ruske snage su “potpuno okupirale” okrug južno od grada Lisičanska u istočnoj oblasti Luganska, saopštio je lokalni ukrajinski zvaničnik Aleksij Bapčenko.

“Nažalost, od danas je ceo okrug Hirske okupiran. Na periferiji se vode neke beznačajne, lokalne bitke, ali je neprijatelj ušao”, izjavio je predsednik opštine Hirske Aleksij Bapčenko.

Gubitak Hirske i nekoliko drugih okolnih naselja, dovodi Lisičansk, poslednji veliki grad u Lugansku pod kontrolom Ukrajine, u opasnost da bude okružen sa tri strane napredujućim ruskim snagama, navodi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je opkolilo oko 2.000 ukrajinskih vojnika, uključujući 80 stranih boraca kod Hirske.

Ukrajina je nagovestila da se trupe povlače iz susednog grada Severodonjecka, poprišta višenedeljnih intenzivnih bombardovanja i uličnih borbi.

Gajdaj: Rusi uništavaju puteve i mostove koji vode ka Lisičansku

Ruske snage izvele su vazdušne udare na prilazima Lisičansku, u Luganskoj oblasti, saopštio je načelnik regionalne uprave Sergij Gajdaj.

Gajdaj je naveo da je oštećen most na prilazu gradu i da sada njime mogu da prođu samo laka vozila, prenosi Interfaks Ukrajina.

“Rusi iz helikoptera uništavaju puteve i mostove koji vode ka Lisičansku”, napisao je Gajdaj na svom Telegram kanalu.

Habek: Moguća potpuna obustava isporuke gasa Severnim tokom

Ministar privrede Nemačke Robert Habek smatra mogućim da Rusija prestane u potpunosti da isporučuje gas Severnim tokom 1.

Habek je za Er-Te-El ponovio svoj stav da ne veruje u tehničke probleme koje je Kremlj naveo kao razlog za smanjene isporuke gasa, već ističe da se radi o političkoj meri.

Na pitanje da li može zamisliti da će se račun za gas utrostručiti, Habek je odgovorio da to ne može isključiti i da je sve moguće.

Habek je istakao da Nemačkoj predstoji talas poskupljenja koji faktički nije moguće sprečiti.

Peskov: Odnosi Rusije i EU teško da mogu da idu niže

Odnosi Rusije i Evropske unije su već na dnu, teško će ići niže, čak i nakon odluke EU da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“To su, naravno, unutrašnji evropski poslovi. Važno je da svi ti procesi ne bi trebalo dodatno da štete odnosima Rusije sa EU, koji su već na dnu”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Peskov je podsetio da je Turska decenijama kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ali da nije odmakla dalje od kandidature, a dugoročno je, kako kaže, odlučila da postane suverena i nezavisna država.