TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti region i Srbija VESTI

PETKOVIĆ: PRVI PUT O KONKRETNIM KORACIMA ZA ZSO, USAGLAŠEN TEKST O NESTALIMA

Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi sastali su se danas u Briselu, z prisustvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Direktor Kancelarije za KiM i šef pregovaračkog tima Beograda Petar Petković izjavio je danas da je prvi put u poslednjih nekoliko godina u okviru trilateralnih razgovora razgovarano o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i da je usaglašen tekst deklaracije o nestalim licima.

On je nakon završenog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom rekao da su razgovori bili dugi i teški, ali srpska strana pokazala konstruktivnost i da poštuje sve na šta se obavezala uz jasno iskazane crvene linije.

“Važno je da razgovaramo jer je to način da sačuvamo mir i srpski narod na KIM, kao i zbog normalizacije odnosa jer tako možemo da sačuvamo stabilnost na Zapadnom Balkanu. Razgovarali smo kako da nastavimo proces implementacije i formiranje ZSO jer je to prva obaveza dogovorena u Ohridu i danas smo prvi put u okviru trilateralnog razgovora pričali o najkonkretnijim koracima ka formiranju ZSO i šta upravljački tim treba da uradi u skladu sa sporazumima iz 2013 i 2015. a prvi korak je predstavljanje nacrta statuta koji je uradio upravljački u okviru dijaloga na visokom nivou”, rekao je Petković.

On je naglasio i da je utvrđen tekst deklaracije o nestalima koji će biti usvoijen  na sastanku na visokom nivou.

“Posebno smo vodili računa o svim terminima i nismo prihvatili termin koji se pominje u Konvenciji o nasilno nestalima, da ne bi ugrozili interese Srbijee”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima razgovaralo se i o energetici i dodao da će se nastaviti razgovori sa KEDS-om radi doistributivnih usluga, ali i da su razgovarali i o registarskim tablicama.

“Tu sam istakao sva kršenja Prištine o tom pitanju, i dogovora iz 2021 i 2022. Izašli smo sa konstruktivnim predlozima koje je Priština odbila”, rekao je on i dodao da je najvažnije da se sve rešava na miran način, jer zaustavljanje saniteta i vozila nije rešenje.

Petković je zaključio da se razgovor o tom pitanju vodio pre svega misleći na srpski narod na Kosovu i kako bi ostao bezbedan.

“Razgovarali smo i o napadima. U svakom slučaju značajan niz pitanja, nastavićemo da razgovaramo i to je jedini način da idemo dalje”, rekao je on.

BISLJIMI: DOGOVORENO U NAČELU DA SLEDEĆI SASTANAK NA VISOKOM NIVOU BUDE 22.APRIL

Glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi izjavio je danas da je tokom razgovora u Briselu dogovoreno u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali je naglasio da taj datum još nije siguran.

“Dogovorili smo se u načelu da sledeći sastanak na visokom nivou bude 22. aprila, ali u ovom trenutku to nije sigurno jer ima indikacija da tog datuma predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) ne može da dođe i mogu se razmatrati alternativni datumi. Ideja je da se tog datuma predstavi nacrt upravljačkog tima (za zajednicu)”, rekao je Bisljimi obraćajući se novinarima nakon sastanaka u Briselu.

On je nakon što je, kako je naveo, danas održano više sastanaka tokom dana, uglavnom bilateralnih, a potom trilateralni sa Miroslavom Lajčakom i glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem, rekao da postoje neke nejasnoće oko toga kako treba da se odvija procedura, kome treba poslati nacrt i kako ga predstaviti.

Bisljimi je naglasio da je razgovarano i o drugim aktuelnim temama kao što je energetika, kao i o pitanju registarskih tablica i nestalima.

“Ja sam izvestio da smo do kraja marta imali dobar razvoj (situacije), ali nakon paljenja automobila, od ponedeljka nije bilo više registrovanih automobila. Imali smo zahtev Srbije da Kosovo ponovo pokaže dobru volju oko toga i da ne preduzme mere, ali rok je prošao i ne možemo više o tome da razgovaramo”, naveo je Bisljimi.

On je dodao da je razgovarano i o tome kakav treba da bude redosled ostalih koraka, koji su deo osnovnog sporazuma, uključujući sporazum o nestalima, međusobnom priznavanju diploma i, kako tvrdi, “integraciji Kosova u međunarodne organizacije i obavezi Srbije da se tome ne protivi” .

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com