“PIKSI – SVE ZA 10”: PROMOCIJA KNJIGA O ČUVENOM NIŠKOM FUDBALERU (VIDEO)

“PIKSI – SVE ZA 10”: PROMOCIJA KNJIGA O ČUVENOM NIŠKOM FUDBALERU (VIDEO)

Promocija knjige “Piksi – sve za 10”, autora Nebojša Petrovića, o karijeri čuvenog srpskog fudbalera i sadašnjeg selektora Dragana Stojkovića održana je danas u beogradskoj MTS dvorani.

Brojni ljudi iz sveta sporta, posebno fudbala, nekadašnji saigrači, došli su da “iz prve ruke” čuju kako je nastala knjiga i brojne zanimljivosti iz POiksijeve igračke i trenerske karijere.

O Piksiju su govorili njegovi nekadašnji saigrači Dejan Savićević, Miloš Drizić i Savo MIlošević, a na promociji su bili i predsednik OKS Božidar Maljković, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i drugi.

“Bilo je vrlo prijatno. Bilo je zanimljivo pronaći sve i podsetiti se kako se sve odvijalo. MIslim da je preporuka svima da pročitaju, pgotoov mlađim generacijama. Ne mogu da kažem šta mi je bilo najlepše, od prvog dana pa do lisabonske noći kada smo srušili Portugal. Jedna karijera ne može da stane u jedan ili dva dogadaja”, rekao je Stojković.

Piksi: Dejo je “težak” za menjanje, ali možda bih sad uspeo

Sada kao trener, kada bi moglo da se vrati vreme, možda bh uspeo da “nateram” igrača Dejana Savićevića sa više trenira, rekao je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

Savićević je danas bio specijalni gost na promocije knjige “Piksi – sve za 10” i rekao Tanjugu da je voleo fudbal više od Stojkovića, ali da je Piksi više voleo da trenira.

“Sada bi to možda i moglo da se promeni, mada je on uvek bio i ostato težak za menjanje. Imao je poštenje, ali tvrdoglavo”, istakao je Stojković i ponovio da je njihovo prijateljstvo veliko i da ga zato zove brate.

“Naš odnos se zna, od prvog dana kada smo se sreli, igrali, kasnije kao funkcioneri, prijateljstvo ostaje večno, a znate zašto. Zato što ne postoji sujeta, ne shvatam ljubomerne ljude i sujetne, ne razumem, ja sam se radovao njegovim golovima u Milanu i bio sma srećan kad Milan pobedi. On je bi čudo od igrača, kad nekog prozovete Genije to sve govori, genijalan igrač i moj veliki prijatelj”, poručio je Stojković.

Savićević: Piksi poseban, voleo je da trenira više od mene

Imali smo vrhunske karijere, Piksi je bio poseban na svoj način, ja na svoj. On nije voleo više fudbal od mene, ali je voleo više da trenira, a ja sam bio drugačije fokusiran, rekao je Tanjugu legendarni fudbaler Crvene zvezde Dejan Savićević, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore.

Savićević je danas bio specijalni gost na promociji knjige “Piksi- sve za 10” i istakao da mu je zadovoljstvo što su prijatelji za ceo život, a koliko je prijateljstvo jako najbolje se videlo da ga je kada je stigao Piksi dočekao rečima: “Evo mog brata Dejana”.

“On je počeo ranije da igra za reprezentaciju, a prijateljstvo je počelo od mog dolaska u Zvezdu. Zajedno smo osvojili duplu krunu, ali on je brzo otišao u inostranstvo i nije imao sreću da ostane i osvojimo titulu šampiona Evrope, a imao je nesreću da sretne nas u tom finalu protiv Marselja”, istakao je Savićević.

Karijere su nam se isprepretale, zajedno smo se družili u reprezentaciji, a družimo se i danas, često se čujemo, naveo je popularni Genije.

Na podsećanje na čuvene Piksijeve golove protiv Francuske i Milana, na njegove asistencije, rekao je:

“Vidim, naoružali ste se informacijama. Tada proriv Francuske odigrao sam pola sata kao vojnik, kao i pritiv Milana, ali i bez mojih asistencija dao je dosta golova, počev od Španaca, pa Danskoj itd.”

Savićević je na današnji dan 1994. postigao čuveni gol za Milan u finalu Lige šampiona, a ističe da se nada kako će slavni klub za vikend posle 11 godina konačno osvojiti skudeto i krenuti da se vraća na stare staze slave.

Savićević je na kraju rekao da se odmah vraća u Podgoricu, jer je sutra, na neki način, istorijski dan za crnogorski fudbal jer stiže trofej FIFA šampiona sveta.

“Prvi put “Boginja” stiže u Crnu Goru i drago mi je što će naša deca imati priliku da vide i slikaju se sa najprestižnijim trofejom u svetu fudbala”, zaključio je Savićević.