Pirotska kobasica-suvenir koji se jede

PEGLANA KOBASICA 1Na Danima Pirota u Nišu gužva. Nišlije su poranile u nedelju da probaju čuvenu peglanu kobasicu i pirotski kačkavalj. Ne samo da probaju, već i da pazare.

Tu je i gradski većnik Svetozar Aleksov. Ali ne ka političar, već kao Piroćanac.

Peglana kobasica, kačkavalja i ćilim, su proizvodi koji po kojima je Pirot čuven i ja ih iskreno preporučujem svima, kaže Aleksov.

Tajne pripremanja kobasice i kačkavalja majstori ne otkrivaju, ali kažu da su ovi proizvodi već prepoznatljivi širom sveta. Ali se slažu da je za dobru peglanu kobasicu potrebno dobro meso, a pre svega strpljenje.

Pedeset posto mora da bude kozje meso, i to od koza koje stizu direktno sa pašnjaka. Vazduh se iz kobasica isteruje flašom, a onda se suši direktno na vazduhu, otkrivaju proizvodjači.

U Srbiji su peglana kobasica i pirotski kačkavalja na daleko čuveni. Ostalo je još da se za ove proizvode čuje i malo dalje. U Evropi, pa i svetu.

Pragovi su svi ostali predjeni sem peglane kobasice. Trebalo bi ove godine da se započne zaštita geografskog porekla, jer ne smemo da krenemo u svet dok ga ne zaštitimo, kaže generalni sekretar Opšteg udruženja preduzetnika Pirot Veroljub Mihajlović.

I ove godine manifestaciju je organizovalo Udruženje Piroćanaca Pirosi.

Dane Pirota podržalo je i Udruženje preduzetnika Pirot, kao i Turističke organizacije Pirota i Niša.