AUTIZAMObeležavanju Plave nedelje, koja se organizuje povodom 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom pridružile su se brojene ustanove, institucije i udruženja.

Ispred Kalče, Nišlijama su podeljeni flajeri sa natpisom “Poštovanje, prihvatanje, inkluzija”. Cilj akcije je da se ukaže na važnost integracije u društvo i da se građani i institucije edukuju kako da se ponašaju u društvu autistične osobe.

Hajmo da oputimo roditelje i kažemo im da nisu sami, da pokažemo građanima da ta deca nisu neprihvatljiva. Žele kontakt, žele komunikaciju. Oni nisu građani drugog reda, ističe predsednik Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Predrag Lazarević.

Osobe s autizmom u svetu čine jedan odsto populacije. U Nišu ih ima oko 300. Celu akciju podržala je i opština Palilula.

Ovde smo svi da podržimo i pospešimo poštovanje različitosti. Nadam se da će se svest promeniti kod građana kako bi deca sa autizmom bila poštovana i jednaka kao i svi ljudi u društvu, kaže predsednik GO Palilula Boban Džunić.

Autizam spada u najteže neurorazvojne poremećaje dece. Neizlečiv je, a svi simptomi se javljaju do treće godine života.