Počela isplata pomoći

Still0506_00002Počela je isplata jednokratne novčane pomoći radnicima nekadašnjih niških giganata, kojima država duguje zaostale plate. Protestovali su mesecima ispred Gradske kuće, a sada su se ponovo okupili, ali ispred ekspozitura Poštanske štedionice, kojoj je Centar za socijalni rad prosledio spisak svih 5.086 ljudi koji imaju pravo na taj novac.

Jedan od njih je Ilija Stanković, nekadašnji radnik “Montera”. Duguje mu se 39 plata i čeka ih godinama, ali kaže – i ovo će da zakrpi neku rupu. Jedino se, kao i ostali, plaši da li će da dođe red i na ostale pare.

Osam godina čekam, osam godina kako sam platio da odem u penziju, imamo i sudska i pravosnažna rešenja. I svaki dan biće, ali niko ništa ne zna, kaže Ilija.

Ilija Stanković
Ilija Stanković

Radnici propalih niških firmi su se za zaostale zarade i novčanu pomoć prijavljivali od 7. do 18. marta. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da su svi prikupljeni podaci prosleđeni Ministarstvu finansija i Ministarstvu privrede i da je na njima da te podatke obrade i nađu rešenje.

Mislim da smo kao lokalna samouprava, koja niti je kriva za to, niti nadležna, učinili sve što je moguće i dali svoj maksimum da pomognemo našim sugrađanima, kaže Perišić.

Pravo na ovu novčanu pomoć imaju radnici iz oko 60 niških još aktivnih preduzeća, bilo da su u stečaju, predstečajnom postupku ili da država na drugačiji način ima kontrolni mehanizam nad njima. Cntar za socijalni rad je Poštanskoj štedionici prosledio spisak, tako da radnici treba samo da pokažu ličnu kartu. Isplata će trajati onoliko koliko bude potrebno. Tih 10.000 biće odbijeno od ukupnog duga. Prema ranijim popisima potraživanja, bivši radnici propalih niških društvenih firmi potražuju oko 2,2 milijarde dinara za zaostale zarade.