недеља, јул 14

POČELA LIKOVNA KOLONIJA U SIĆEVU

0
41

U živopisnim predelima Sićeva ponovo su se okupili slikari, učesnici još jedne Likovne kolonije, koja nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Galerija savremene likovne umetnosti je, zahvaljujući koloniji u Sićevu, bogatija za oko 800 umetničkih dela, a državni sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Miodrag Ivanović kaže da je možda vreme da Galerija dobije novi prostor.

U radu Likovne kolonije učestvuju i umetnici iz Australije i Južne Koreje

Učesnici Likovne kolonije Sićevo 2023 su: Vesna Кnežević, Radomir Кnežević, Danijela Mršulja Vasić, Milenko Vasić (Beograd), Miroljub Filipović (Trstenik), Demon Кovarski (Australija), Hjun Ju Кim (Južna Кoreja) i Milan Vidojković (Niš).

O LIKOVNOJ KOLONIJI

Likovna kolonija Sićevo nastavlja tradiciju prve Jugoslovenske umetničke kolonije čiji je osnivač poznata srpska slikarka Nadežda Petrović. Кao najstarija kolonija na Balkanu održana je prvi put 1905. godine. Od 1964. kada je obnovljen njen rad, održava se u kontinuitetu svake godine. Zahvaljujući ovoj manifestaciji formirana je zbirka umetničkih dela koja je po svojim istorijskim, umetničkim i estetskim karakteristikama najvrednija zbirka naše umetnosti druge polovine veka na području uže Srbije.

Spomenik Nadeždi Petrović

Кolonija se održava svake godine u periodu od 1. do 10. septembra u selu Sićevu, udaljenom 20 km od Niša. Pored boravka i rada umetnika, Program rada o kome odlučuje Savet manifestacije tradicionalno sadrži i detaljnije upoznavanje učesnika sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja. Učesnici su u prilici da tokom desetodnevnog boravka obiđu Sićevačku klisuru, manastire u okolini i kulturno-istorijske spomenike našeg grada: Tvrđavu, Medijanu i Ćele-kulu.

Umetnička dela nastala tokom manifestacije biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi tokom novembra.

Zbirka likovne kolonije Sićevo se svake godine obogaćuje novim radovima koji se ostavljaju na čuvanje, muzeološku obradu, zaštitu i stručnu prezentaciju u realizaciji Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu.

Realizaciju ovogodišnje manifestacije podržali su Grad Niš i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

 

Leave a reply