TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POČELE ALERGIJE! SEZONA POLINACIJE TRAJE DO NOVEMBRA

Lekarima niškog Zavoda za plućne bolesti u ovom periodu najviše se javljaju pacijenti zbog virusnih infekcija ili posledica nakon preležane bolesti, ali je primećeno da se pokao izlazi iz sezona infekcija, a ulazi u sezonu alegija.

Pacijenti nisu još uvek počeli da dolaze u velikom broju, ali polinacija je počela, a svedoci smo da je ona svake godine sve ranije kreće i sve je duža zbog toplog vremena. Očekuje se da traje do novembra, kaže pulmolog i alergolog dr Saša Jovanović.

Kijavica, suzenje očuju, svrab u grlu glavni su simptomi, a odsustvo temperature je ono što alergije razlikuje od virusnih i bakterijskih infekcija.Pacijentima koji znaju da imaju problema sa alergijom preporučuje se da počnu da koriste terapiju čim krenu prvi simptomi.

A, onima koji nisu dijagnostičkim metodama potvrdili alergiju savet je da ne kupuju sami lekove. Tu je prvo potrebno proveriti da li je zaista u pitanju alergija i koji je alergen aktivan. Najčešće registrovane alergije su na polen breze, polen trava, grinje iz kućne prašine i polen ambrozije, dok su u ranom detinjstvu česte i alergije na različite namirnice. U svetu su sve učestalije alergijske bolesti. Smatra se da 25 odsto svetske populacije boluje od neke alergije, a veruje se da oko 35 odsto stanovništva Srbije pati od ovog problema.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com