Počeli protesti studenata

Počeli protesti studenata

STUDENTI NA TRGU.mpg_snapshot_00.00_[2014.10.06_19.16.02]Studentski protest krenuo je iz Niša. Sa svih fakulteta niškog univerziteta u centar grada slila se reka nezadovoljnih akademaca. U rukama parole, odlučni u svojim zahtevima za koje kažu da su apsolutno realni. Traže šest obaveznih ispitnih rokova u školskoj 2014/15. umesto pet. Takodje, traže da studenti koji su upisali fakultet školske 2010. i 2011. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta za vreme takozvanog apsolventskog staža.

Izmene Zakona najteže padaju onima koji su odslušali poslednju godinu, a sada umesto još godinu dana na budžetu, moraju da plate, kaže student prorektor UN u Nišu Đorđe Stanković.

Profesora na ovom protestu nije bilo. Kažu, nisu ih ni zvali, da ne bi zbog podrške studentima oni imali probleme.

Verbić: Ne vidim razlog za nezadovoljstvo

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da ne vidi razlog za ekstremno nezadovoljstvo akademaca jer su, kako je rekao, svojevremeno i sami izjavljivali da su zadovoljni većinom izmena Zakona o visokom obrazovanju, ali da će sa studentima, ako budu tražili sastanak, ragovarati o svakom konkretnom zahtevu.

Rasprava o izmenama trajala je celog leta, rekao je Verbić i istakao da broj ispitnih rokova nije smanjen, jer su prethodnim zakonom bila predviđeno četiri ispitna roka.

Što se tiče apsolventskog staža,  ministar je objasnio da je to ukinuto još prethodnim zakonom. On je naveo da je i zahtev koji se tiče produžetka roka za one koji su po “bolonji” upisali studije, rešiv na svakom pojedinačnom fakultetu.