TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo VESTI

POČELI RADOVI NA CENTRALNOJ KULI “STAROG SAJMIŠTA”

U Memorijalnom kompleksu “Staro sajmište” u Beogradu počela je rekonstrukcija Centralne kule, objekta u kojem je tokom Drugog svetskog rata u dva nacistička logora stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma.

Ester Bajer, rođena u logoru Staro Sajmište, u kojem je izgubila i majku i ostale članove porodice, smatra da je Memorijalni centar trebalo da bude napravljen odmah posle oslobođenja, ali da nikada nije kasno i da je važno današnju decu, od malih nogu, učiti šta se dešavalo na tom prostoru.

Za samo pet meseci u logoru je stradalo više od 6.000 Jevreja, a u maju 1942. godine u logor su dovođeni komunisti, partizani, četnici, kao i civili i to sve do jula 1944. godine.

Kroz “Prihvatni logor Zemun“, kako mu je glasio novi naziv, prošlo je oko 32.000 ljudi, a ubijeno oko 11.000. Rekonstrukcija logora mora da se uradi, ne samo zato što je to naš dug prema žrtvama, već i kao način da sami sebi kažemo da ih nismo zaboravili”, rekla je v.d. direktorka Memorijalnog centra “Staro sajmište” Krinka Vidaković Petrov.

“Nažalost, ovaj logor koji je u srcu Beograda stajao je više od 75 godina u potpunom zaboravu, sve ostalo je bilo važnije nego da se istina o logoru čuje. Ovo je posle toliko decenija trenutak kada mi po Zakonu koji je donet, po kojem je osnovan Memorijalni centar, oslobađamo logor od zaborava.“

Danas smo svedoci brojih pokušaja relativizacije događaja Drugog svetskog rata, a to ne može da bude politika sadašnjosti ni Evrope, ni sveta, a Srbije nikada neće biti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Želim da vam kažem veliko „izvini“. Izvinite zbog toga što je ova zgrada iza mene u takvom stanju i što gotovo 80 godina nismo vodili računa o svojoj prošlosti i nismo brinuli ni o svojoj budućnosti“, rekao je on obraćajući se preživelima stradanja najtežih zločina i zločina genocida tokom Drugog svetskog rata.

U savezničkom bombardovanju 1944. godine oštećeni su i porušeni mnogi logorski paviljoni, nakon čega je logor rasformiran.
Većina Nemaca odgovornih za rad logora uhapšena je i izvedena pred sud, od kojih je nekoliko izručeno Jugoslaviji i pogubljeno, dok su komandant logora Herbert Andorfer i njegov zamenik Edgar Enge uhapšeni tokom šezdesetih godina 20. veka i to nakon mnogo godina skrivanja.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com