tabla Uprave za planiranje i izgradnjuOd danas se i u Nišu građevinska dozvola može i mora tražiti i izdati samo elektornskim putem! Ipak, prvog dana izdavanja elektronskih gradjevinskih dozvola na adresu niške Uprave za planiranje i izgradnju nije stigao nijedan zahtev. Novi način izdavanja dozvola trebalo bi da smanji gužve na šalterima, a u Upravi kažu da su spremni i obučeni za novi način rada.

Oni koji nisu vični radu na kompjuteru, ili možda uopšte nemaju računar, a žele da grade kuću, imaće muku da dodju do gradjevinske dozvole. Jer, od 1. januara zahtevi se podnose i dozvole dobijaju isključivo elektronskim putem.

Zahteve će, u elektronskoj formi moći da podnose privatna lica, ili investitori, a Uprava je dužna da u zakonskom roku od osam dana izda tražiocu dozvolu za gradnju. Medjutim osim računara i skenera da bi mogao da se podnese zahtev potreban još i elektronski potpis. Uprava je svojim radnicima obezbedila elektronske sertifikate, ali sa gradjanima je situacija malo složenija. Retko ko ima je imao potrebe da bilo šta potpisuje elektronskim putem, pa malo njih ima potrpis. Ali u Upravi kažu da i za to postoji rešenje. Angažuje se projektantska kuća koja ima sve što je potrebno, pa i elektonski potpis. Sve to medjutim, ne bi trebalo da poskupi proceduru izdavanja dozvola, smatraju u Upravi.

Iako je izdavanje elektronskih gradjevinskih dozvola novina, u Upravi tvrde da su njihovi zaposleni osposobljeni za novi način rada.

Ono što je dobro, jeste to što podnosilac zahteva u svakom momentu može da proveri dokle je došlo rešavanje po njegovom zahtevu. Loše strane, ako ih ima, videće se verovatno, tek kad ovaj novi način rada zaživi.

By rezija