Počinje „Buregdžijada“

10605-domaci-burek_zoomNiška buregdžijada počinje danas, ali se ove godine sa nišavskog keja seli u park Sveti Sava. Na već tradicionalnoj manifestaciji „Dani bureka Niš 2014“, osim domaćih majstora bureka, učestvovaće i gosti iz Makedonije i Grčke. Svečano otvaranje zakazano je za 20 časova, a buregdžijada traje do nedelje, 30. avgusta.
Pripreme za buregdžijadu traju od jutra. Štandovi su podignuti, reklame postavljene, peći se zagrevaju. Tradicionalna buregdzijada, 12. po redu, počinje u 20 sati. Jedan od izlagača je i Goran Jovčić- Jovča. Navikao je već Nišlije na raznorazne novotarije. Najmanji burek, pa još manji, pa burek od belih bubrega. I za ovu godinu sprema iznenadjenje.

Burek od jagnjetine! To će Nišlije moći da probaju ove godine. Niko do sada to nije spremao, niti je iko probao. Nisam ni ja, priznajem. Ali sam ubedjen da će da bude odlično, priča Jovča.

Na buregdžijadi će svoje proizvode predstaviti 10 niških pekara i dva gosta iz inostranstva.

Stižu nam gosti iz Makedonije i iz Grčke, tako da će ljubitelji niškog moći da probaju i burek na makedonski i grčki način, kaže predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović.

Organizator buregžijade je Unija pekara Niša, uz podršku grada i turističke organizacije. Osim u bureku, Nišlije će moći i da uživaju u pratećem programu, gde će za decu biti organizovane igre bez granica, šahovski turnir.