Počinje formiranje opštinskih vlasti

Počinje formiranje opštinskih vlasti

so crveni krstNiška Banja bi već u sredu trebalo da dobije novu vlast. Tu je Srpska napredna stranka dogovorila većinu sa Jedinstvenom Srbijom i Socijalističkom partijom Srbije. Nezvanično, kandidat za predsednika Opštine biće Dejan Jovanović, dosadašnji šef naprednjaka u gradskoj skupštini. To znači da u Banji sa vlasti, nakon 12 godina, silazi Zoran Vidanović. On je na ovim izborima učestvovao sa grupom građana “Banja pobeđuje” koja je osvojila 6 mandata.

I u Crvenom Krstu je za isti dan zakazana konstitutivna sednica. Lista SNS-a osvojila je dve trećine mandata i može samostalno da vlada u ovoj opštini.

Adriana Anastasov i Boban Džunić
Adriana Anastasov i Boban Džunić

Sve je jasno i u Opštini Palilula Dosadašnji predsednik opštine i nosilac liste naprednjaka za Palilulu Boban Džunić kaže da SNS, na osnovu broja osvojenih mandata može  samostalno da formira vlast. Sednica je zakazana za petak, 10. jun.

Obzirom da sam od predsednika SNS Aleksandra Vučića dobio saglasnost za formiranje vlasti u GO Palilula, siguran sam da ćemo formirati sve organe zakonodavne i izvršne vlasti. SNS je u paliluli osvojila najveći broj mandata, tako da samostalno može da kreira vladajuću većinu, jer smo od ukupno 25 mi osvojili 14 odborničkih mandata kaže Džunić.

Džunić je Zoni plus otkrio i kadrovska rešenja: kandidat za predsednika Palilule će biti Adriana Anastasov, dosadašnja poslanica SNS, a za njenog zamenika dosadašnji rukovodilac projektnih aktivnosti opštine Nikola Božić. Predlog za predsednika Skupštine opštine biće Aleksandar Ždrale.

Džunić kaže da se šansa daje obrazovanim, mladim ljudima i očekuje da će tako biti na svim nivoima vlasti.

U Opštini Pantelej još bez informacija, a u Opštini Medijana kažu da konstitutivna sednica još nije zakazana i da, zbog ponavljanja izbora, ima dosta vremena. Medijana je za postizbornu računicu po svemu

konstitutivna sednica SO Medijana još nije zakazana
konstitutivna sednica SO Medijana još nije zakazana

sudeći najkomplikovanija. Srpska napredna stranka osvojila je 10 od 27 mandata, pokret Dosta je bilo pet, koalicija oko DS-a šest, SPS tri, Iskreno za Niš 2 i koalicija DSS-Dveri jedan mandat.

 

A u SPS-u kažu da sem u Banji, za sada nemaju dogovoreno učešće u vlasti. Predsednik Gradskog odbora socijalista Žarko Ranković keže da ima poziva opozicionih stranaka, ali da su ih odbili, čekajući poziv dosadašnjih koalicionih partnera SNS-a. To važi za sve nivoe vlasti u nišu, sem za Palilulu i Crveni Krst, gde, kako kaže Ranković, poziv ni ne očekuju, jer SNS može sama da formira vlast.