Novi model obraučavanja „Medianine“ naknade za iznošenje otpada po količini a ne po površini objekta, kao i moratorijum na otplatu duga prema JKP Naissus su konkretni dogovori sastanka niških hotelijera sa predstavnicima Grada Niša, održanog zbog velikih gubitaka zbog pandemije virusa Covid 19.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski razgovarala je i sa predstavnicima turističkih agencija i ugostitelja u Nišu kako bi čula njihove predloge za oživljavanje poslovanja. Oni, za razliku od hotelijera, još nisu dobili konkretniju pomoć od države.

Na sastanku je zaključeno da će hotelijeri pored mere države koja podrazumeva pomoć od150 evra po sobi i 350 evra po krevetu i za koju konkurišu do 15. septembra dobiti i pomoć od Grada Niša. Izvesni su novi modeli naplate potraživanja prema javno komunalnim preduzećima „Mediana“ i „Naissus“.

Olakšice poreza na imovinu, plaćajne PDV-a nakon realizacije naplate, korekcija cena i optis duga prema Privrednoj komori, SOKOJ-u, manja cena za komunalne i boravišme takse su neki od zahteva i predstavnika 100 turističkih agencija u Nišu koji još nisu dobili pomoć države.

Sastanci sa privrednicima koji posluju u oblasti tuirzma organizovaće se svakog meseca.