Vukosava Đorđević u kolicima je od 2000. godine. Do tada je radila, kretala se, osnovala porodicu, čuvala sina. Onda su je jaki bolovi u nozi naterali da ode lekaru i ceo svet joj se srušio.

Zbog uništenih krvnih sudova i gangrene noga joj je amputirana.

Do tada sam živela u Negotinu i radila u hemijskoj industriji. Znamo kakve su bile devedesete, radila sam dva posla, pre podne u firmi, popodne kod privatnika. Imala sam bolove, ali nisam ni mislila da je neka bolest u pitanju. Dugo sam bila na nogama i verovala sam da je to uzrok. Međutim, kad nisam mogla više ni sto metara da pređem, na kardiovaskularnom odeljanju na Dedinju su uradili sva snimanja i rekli da je bolest progresivna, da ću kad-tad ostati bez obe noge. To se i dogodilo. Te iste 2000. godine ostala sam bez jednE noge.”

Vukosava kaže da je, još kada je čula kakva je sudbina čeka, pala u depresiju i neprekidno plakala.

U životu nisam srela nikoga ko nema noge. A mene su čekale amputacije obe noge. To je bio srašan šok… Imala sam tada samo tridesetak godina”, priča Vukosava.

A onda je shvatila da mora da nastavi da živi, radi i bori se. Zbog, sebe, svog sina, supruga. Hrabro je nastavila dalje, bez obzira što joj je nakon toga amputirana i druga noga.

Želje su velike, a mogućnosti sve manje kako godine prolaze i onda je došlo i do natkolene amputacije. Naravno da je sve teže, ali eto, ja se ne predajem. Guram dalje. Nazad nema.”

I Dragoljub Marković nema obe noge. Zbog gangrene amputirane su 1991. godine. Od tada se snalazi kako zna i ume. Hoda na rukama.

Penziju imam 13.000 sa 20 godina radnog staža. Žena je psihički obolela, tašta je stara, ima 87 godina”, kaže Dragoljub.

Crveni Krst i grad Niš paketima u kojima se nalaze hrana i sredstva za higijenu pomažu osobama sa invaliditetom u okolnim selima, koji nisu korisnici narodne kuhinje. Obišli su Vukosavu i Dragoljuba, ukupno 500 porodica.

Crveni krst stalno pomaže svim korisnicima koji su u stanju socijalne potrebe. Ne samo kroz narodnu kuhinju i ne samo na teritoriji grada, već i onima sa seoskog područja. Isporukom paketa na kućnu adresu realizujemo ove akcije“, kaže sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović.

„Mi smo tu da ovim osobama pružimo psihosocijalnu podršku, materijalnu podršku, ono što im je potrebno“, naglašava i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

Podela hrane je projekat kojim su Crveni krst Niš i grad aplicirali kod Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i za koji je odbreno 12 miliona dinara.

***Ovaj sadržaj sufinansiran je kroz projekat pod nazivom “Korak u mojim cipelama”.  Sufinansiran je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja. ***