Pokretanje biznisa – šansa za mlade

biznisZa mlade je nezaposlenost najveći problem u Srbiji. Na posao se čeka godinama, a sve je više onih koji zbog toga odlučuju da odu preko granice. S druge strane ima i onih koji se odlučuju da uđu u preduzetničke vode kako bi sebi obezbedili bolji život.

Ono što im ja uvek preporučujem je da najbolje mogu da naplate svoje vreme ako drugi ljudi rade za njih. Jedan čovek može da radi oko osam sati dnevno, a ako imate tri zaposlena produkujete mnogo više radnih sati. Ne mogu svi da budu preduzetnici, ali oni koji to mogu trebalo bi da ih ohrabrimo i unapredimo kako bi zaposlili druge, kaže Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva.

Podrška početnicima u biznisu bi mogla da se ogleda u oslobađanju poreza i doprinosa od najmanje godinu dana, a što bi mogao da sufinansira Grad Niš, dodaje Jovanović. Takođe je problem, ističe, i to što grad Niš nema nijedan Fond za razvoj preduzetništva.

Za grad veličine Niša to bi trebalo da bude bar od 30 do 50 miliona dianra godišnje da se izdvoji za taj fond. Ne moraju da budu bespovratna sredstva, može biti i Fond gde će sredstva uz duži grejs period ponovo da se vrate u budžet. Mi smo takve projekte imali sa nekim opštinama na jugu Srbije, kaže Jovanović.

Jovanović napominje da registracija preduzetničke radnje ili društva sa ograničenom odgovornošću sada nije komplikovan proces i da se sve završava na jednom mestu, u Agenciji za privredne registre.