POLA VEKA NAGRADE “BRANKO MILJKOVIĆ”: VLADIMIR KOPICL 50.DOBITNIK (foto, video)

POLA VEKA NAGRADE “BRANKO MILJKOVIĆ”: VLADIMIR KOPICL 50.DOBITNIK (foto, video)

Nagrada „Branko Miljković“ za 2020. godinu svečano je uručena književniku Vladimiru Kopiclu u Skupštini Grada Niša. Nagrada je dodeljena za zbirku pesama „Udaljeni bubnjevi“, a ovom svečanošću ujedno se obeležava I pola veka postojanja ove nagrade.

Nagrada „Branko Miljković“ je prvi put dodeljena 1971. godine, pesniku Milutinu Petroviću i od tada se neprekidno dodeljuje za najbolju zbirku poezije na srpskom jeziku u prethodnoj godini.

Među dobitnicima tokom 50 godina postojanja nagrade su imena najznačajnijih srpskih pesnika a danas nagrada predstavlja, prema opštem mišljenju, najznačajniju nagradu za poeziju u srpskom književnom prostoru.

Književni kritičar Prof. dr Aleksandar Kostadinović, u tekstu o ovoj nagradi objavljenom pre par godina, kaže:

„Po svemu, nagrada „Branko Miljković“ bila je istovremeno i tačno merilo vrednosti i dobar pokazatelj poetičkih (stilskih i ideoloških) kretanja u savremenom srpskom pesništvu. Utoliko je od većeg značaja činjenica da se niško priznanje poeziji i samo približava sopstvenom jubileju poluvekovnog trajanja.“

Jedan od dobitnika, ugledni pesnik Aleksandar Ristović je primetio da ovo priznanje jeste i „podsećanje na pesnika čije ime nosi, na njegovu apsolutnu poetsku ličnost, na njegovu strasnu odanost poeziji“.

Nagrada „Branko Miljković“ je ujedno i puno predstavljanje dobitnika niškoj i srpskoj javnosti, jer osim same nagrade, statuete „Jupitera na prestolu“, kao simbola vrhunskog statusa poezije u književnoj kulturi, kao i unikatne povelje, nagrada podrazumeva i objavljivanje tematskog bloka tekstova posvećenog dobitniku u niškom časopisu „Gradina“, izrada video-portreta za društvene mreže, promociju nagrade u Srbiji i dalje učešće dobitika u kulturnom životu Niša, učešćem užirijima za sledeće nagrade, u radu Književne kolonije Sićevo, Niškog sajma knjiga itd.