Poleće prvi avion Er Srbije iz Niša (VIDEO)

Poleće prvi avion Er Srbije iz Niša (VIDEO)

Inauguracionim letom za Nirnberg, avionom erbas A319, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije počeće uspostavljanje saobraćaja Er Srbije sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu. Let sa drugog po veličini aerodroma u Srbiji jedan je od 12 koji su planirani u narednom periodu. Time će jug Srbije biti povezan sa Bavarskom dva puta nedeljno tokom cele godine.

Veoma nas raduje što spajamo Niš sa Nirnbergom, novom destinacijom u Nemačkoj i prvom ka kojoj ćemo leteti sa juga Srbije. Današnjim letom, aerodrom Konstantin Veliki i zvanično, uz Aerodrom Nikola Tesla, postaje baza za naše avione. Uvereni smo da će bolje veze sa Nemačkom doprineti jačanju komercijalne i turističke aktivnosti između naših zemalja,“ izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Er Srbije.

Drugi grad po veličini u Bavarskoj posle Minhena, je ekonomski i kulturni centar nemačke oblasti Frankonije. Istorijski centar grada opasan je impozantnim zidinama carskog zamka, a gotičke katedrale i slikoviti pejzaži u kombinaciji sa brojnim restoranima, prodavnicama i bogatim kulturnim životom predstavljaju savršen spoj srednjovekovnog i savremenog duha kojim grad odiše.

Ovo je potvrda da je Niš među prirotetima države. Ovo je rezultat gotovo svakodnevnih kontakata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sa predsednicom Vlade. Ovo je rezultat nebrojeno mnogo razgovora i sastanaka i sa potpredsednicom Vlade, ministarkom Zoranom Mihajlović, i njenim timom, i zato sa ponosom mogu da kažem da Niš zvanično postaje regionalni centar vazdušnog saobraćaja”, rekao je gradonačelnik Niša Bulatović.
On je naglasio da će privreda u koju država i grad ulažu ovim dobiti novi podsticaj, investitori će lakše dolaziti u Niš, a privrednici sa ovog područja do svojih partnera, kupaca i na kraju do tržišta u zapadnoj Evropi.

Darko Bulatović, gradonačelnik Niša

”Naravno, ovo je važno i za razvoj turizma, i svakako za našu dijasporu, jer su se linije i definisale po tome gde postoji  potreba, ali ne postoji dovoljna komercijalna opravdanost za njihovo pokretanje, bez pomoći države”, naglasio je Gradonačelnik Niša i poručio da se ovim stavlja tačku i na sve priče i zlonamerne komentare o zatvaranju i gašenju aerodroma.
”Kao što smo i dogovorili sa ministarkom Mihajlović, sedište preduzeća ‘Aerodromi Srbije’ je u Nišu. Pokretanje novih 12 linija, uz već postojećih 10, građanima Niša i jugoistoka Srbije jasno pokazuje da su suprotne tvrdnje bile krajnje zlonamerne, netačne i usmerene protiv razvoja ne samo aerodroma”, rekao je  gradonačelnik Bulatović.

Tokom naredna dva dana nacionalni avio-prevoznik uspostaviće redovne linije sa niškog aerodroma ka Bolonji, Hanoveru, Tivtu, Geteborgu i Frankfurtu (Han), a tokom prva tri dana avgusta i ka Ljubljani, Budimpešti, Fridrihshafenu, Salcburgu, Rimu i Karlsrueu. Er Srbija iz Niša leti na osnovu rezultata međunarodnog tendera za linije od javnog značaja koji je raspisala Vlada Srbije, a kojim je omogućeno povezivanje deset okruga u Srbiji sa šest zemalja Evropske unije i Crnom Gorom.