Polemika: Ceh za Bregin koncert i doček Srpske nove godine

Polemika: Ceh za Bregin koncert i doček Srpske nove godine

BREGA

Da li je doček pravoslavne nove godine kada je Nišlije na trgu u centru zabavljao Goran Bregović, Grad koštao milion i po ili dva i po miliona? Lokalni antikorupcijski forum tvrdi da su građani obmanuti i da je doček koštao milion više od onoga što tvrdi lokalna vlast. Ali gradonačelnik Niša ostaje pri svojoj tvrdnji! A za dodatni milion kaže da je reč o novcu koji je GO Medijana već bila predvidela i potrošila za niške bendove i vatromet! Ali da se umesto na dva mesta, sve odigralo na jednom!

Koliko je iz gradske kase otišlo za nastup Gorana Bregovića na pravoslavnu Novu godine u Nišu? Dok iz niškog LAF-a tvrde da je sve koštalo milion više od onoga što je grad izneo kao podatak, gradonačelnik ostaje pri svome: Brega je svoj nastup poklonio, a iz Gradske kase je plaćeno milion i po dinara, koliko je koštao nastup ostalih muzičara, tehnika i sve ostalo što je bilo potrebno da se koncert održi.

“Mnogo pre nego što je dogovoren Bregovićev koncert, opština Medijana zakazala je doček u Parku Svetog Save i realizovala javnu nabavku za organizaciju dočeka. Opština Medijana je platila milion dinara za nastup lokalnih bendova i vatromet, koje smo prebacili smo kao predgrupe koncertu Bregovića”

, objašnjava gradonačelnik Perišić.

I LAF potvrđuje informacije o troškovima, koje su, kažu, dobili nakon zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Ali, kritikuju način kako su građani o tome obavešteni.

“Sve je to novac građana Niša, pa zato ne vidimo zašto se tvrdi da je Grad platio samo milion i po dinara”

, kaže Koordinatorka LAF-a Valentina Krstić.

Da je nešto u komunikacijo Grada i LAF-a zapelo pokazuje i problem sa prostorom u kojem LAF radi. LAF se na predstavljanju godišnjeg izveštaja o korupciji u gradu žalio da je od Grada dobio prostor u Kalči u kojem nema ni struje ni grejanja. I da zato nema ni osnovne uslove za rad sa građanima. Ali gradonačelnik Perišić tvrdi da je LAF sam odabrao prostor, da nije bilo loše namere i da problem sa strujom potiče još od prethodnog zakupca.

“Prethodni vlasnik nije izmirio dug, on je zastareo, a distribucija sada neće da potpiše novi zgovor dok stari dug ne bude izmiren”

, dodaje Perišić.

I načelnik Uprave za imovinu kaže da grad pokušava da reši snabdevanje strujom, ali da LAF može da dobije i bilo koju drugu kancelariju. Koordinatorka Lokalnog antikorupciskog foruma objašnjava da upravo to i jeste bio njihov zahtev, na koji nisu dobili odgovor.

LAF je ponovo uputio zahtev gradonačelniku – traže sastanak sa gradskim rukovodstvom, da bi se najpre rešilo pitanje kancelarije, ali i pečata i tehničkog sekretara. U gradskoj kući kažu da za pitanje pečata nisu ni čuli. A da su vrata LAF-u otvorena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com