TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo POŽURI DRUŽE - NIŠ PROJEKTI 2022 VESTI

”POLET” NAJBOLJE REŠENJE ZA SPOMENIK NENASILJU (VIDEO)

„Polet“, rad studenata sa Arhitektonskog fakulteta izabran je kao najbolje idejno rešenje za Spomenik nenasilju koji će biti podignut u Nišu.

Glavni element spomenika jesu beli golubovi, postavljeni kao da poleću ka nebu.

Žiri je zaista bio jednoglasan! Uopšte nismo imali dilemu, zato što je izabrano ređenje uklopljeno u kontekst i urbanistički i vizuleno i zaista đalje jaku poruku, kaže Tanja Obradović, gradski urbanista, inače član žirija.

Dodaje da je rešenje moderno, savremeno.

Spomenik nenasilju trebalo bi da bude postavljen u Parku Save, na mestu gde je, u bezumnom činu nasilja stradao dvadesetdvogodišnji student medicine iz Niša, Vuk Stojiljković.

U parku Heroja na keju kod Gradske kuće predstavljeni su i drugi radovi pristigli na konkurs.

Postavljanje spomenika finansiraće Grad Niš.

Projektno-tehničku dokumentaciju uradiće JP ” Zavod za urbanizam Niš”.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, kaže da će Niš biti prvi grad u Srbiji, a verovatno i šire, koji če imati spomenik nenasilju.

Biće to, pre svega, opomena mladim ljudima, ali i sećanje na sve nevino stradale žrtve, rekla je Sotirovski.

INICIJATIVA POTEKLA OD VUKOVIH NAJBLIŽIH

Ulaz u Park Svetog Save gde je Vuk ubijen

Podizanje spomenika inicirali su Vukova majka, Mirjana Stojiljković i Vukov deda, Dragan Jovanović.

Biće posvećen svim tragično preminulim mladim osobama, žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja, kazala je resorna većnica Adriana Anastasov na sednici Gradskog veća na kojoj je ova inicijativa i usvojena.

Mi smo prihvatili da spomenik bude gde se odluči da bude. Nismo imali u mislima baš mesto gde je Vuk ubijen, već smo želeli da bude postavljen tamo, kod onog sata u parku, jer ko-god bude ulazio i izlazio iz parka videće ga! I to će biti jedna velika opomena! I ne daj, Bože, da se u Nišu ikada tako nešto desi, rekao je Vukov deda, posle te sednice gradske skupštine.

ZLOČIN KOJI JE POTRESAO NIŠ

Vuk Stoiljković ubijen je u Parku Svetog Save, 10. februara 2014. godine oko 20 sati uveče. Tada ga je 19-godišnji Dimitrije Stevanović  nožem ubo četiri puta.

Dimitrija je Viši sud prvobitno osudio na 12 i po godina zatvora, ali mu je kasnije Apelacioni sud umanjio kaznu za šest meseci.

Zločin je izazvao veliki revolt javnosti, Vukova porodica i brojni građani palili su sveće na mestu gde je ubijen, a spontano okupljanje na mestu ubistva ubrzo je preraslo u  javne proteste protiv nasilja.

***Ovaj projekat sufinansiran je sredstvima Grada Niša. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com