недеља, јул 21

POLICIJA U PRIŠTINI KONFISKOVALA REFERENDUMSKI MATERIJAL ZA SRBE NA KIM

0
26

Policija u Prištini saopštila je da je konfiskovani birački materijal za glasanje na referendumu u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji predat carini. U saopštenju se potvrđuje da je posle ispitivanja osoblje Republičke izborne komisije sa vozačima kamiona oslobođeno.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno je rekao da su koordinator RIK-a i vozači dva kamiona koji su prevozili referendumski materijal pušteni i da se vraćaju u Beograd. Oni su bili zadržani I privedeni na administrativnom prelazu Merdare,.

JANKOVIĆ: ISPITIVAN DVA DO TRI SATA,OEBS NIJE BIO NA PRELAZU

Koordinator Republičke izborne komisije (RIK) Marko Janković, koji je sinoć priveden na administrativnom prelazu Merdare, dok je dopremao referendumski materijal, rekao je danas da su ga inspektori u civili ispitivali dva do tri sata u policijskoj stanici u Lužanima i da mu je kao razlog privođenja rečeno da doprema „zabranjeni materijal“.

„Tvrdio sam da dopremam materijal koji je usklađen sa zakonima Republike Srbije, da je reč o referendumskom materijalu koji je trebalo, kao i svih prethodnih godina, da predam misiji OEBS“, kaže za Kosovo onlajn Janković, koji je sinoć priveden zajedno s trojicom vozača, a u međuvremenu je pušten.

On je rekao da su mu inspektori postavljali najrazličitija pitanja i da su im odmah nakon privođenja oduzeti telefoni.

Rečeno mu je da je razlog njegovog privođenja, kako navodi, to što se referendumski materijal čije je dopremanje najavljeno misiji OEBS, tretira kao „zabranjeni materijal“ na teritoriji Kosova i da je, u skladu sa njihovim zakonima, reč o krivičnom delu.

Tokom ispitivanja, kako navodi, rečeno mu je da daje izjavu u svojstvu svedoka, a da će moći da dobije advokata tek ukoliko tužilac pokrene istragu protiv njega.

Janković kaže da je nakon zahteva policije, ostao na administrativnom prelazu i da je u svemu postupio kako je naložio komandir smene, ali da im predstavnici kosovske policije nisu dopustili da se vrate za Beograd kada su shvatili da ih na prelazu ne čeka predstavnik misije OEBS.

„Na pitanje da li možemo da se vratimo u Beograd budući da predstavnik OEBS nije bio na prelazu, dobio sam negativan odgovor. Rečeno nam je da moramo da pođemo sa policajcima“, kaže Janković.

Kada je konačno dobio odgovor gde ga vode, kako dodaje, uspeo je da javi predstavnicima RIK-a da će biti sprovedeni u policijsku stanicu u Lužanima.

„U tom trenutnku me je okružilo pet, šest policijaca i nisu mi dali da napravim korak unazad prema našim policajcima i zabranili su mi da zovem bilo koga“, kaže Janković.

U pratnji kosovske policije, kako navodi, stigli su do Lužana, gde je ispitivan, a nakon što je dao izjavu ubrzo je stigao oficir za vezu Dejan Pavićević.

Nakon toga im je insprektor saopštio da nema elemenata krivičnog dela i da ce „procedura“ uskoro biti završena.

„Ubrzo smo pušteni, a nakon što smo došli do vozila, rečeno nam je da se ponovo vratimo u istu prostoriju. Opet su nam oduzeti telefoni i dokumenta i tu smo proveli još sat vremena ne znajući šta se dešava“, dodaje Janković navodeći da je sa njima sve vreme bio oficir za vezu.

Posle određenog vremena, kako se priseća se, vraćeni su im telefoni i, uz policijsku pratnju, su otišli do prelaza Merdare.

Na carinskom terminalu su skrenuli kamione sa matrerijalom i rečeno im je da će privrememo da ih zaplene, preneo je Kosovo onlajn.

KURTIJEV NACRT REZOLUCIJE PROTIV REFERENDUMA NA KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, danas je u skupštini pozvao poslanike da podrže stav njegove vlade protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Na vanrednoj sednici skupštine, Kurti je rekao da su prema kosovskom ustavu svi građani jednaki pred zakonom i ponovio da Srbi mogu da glasaju poštom ili preko Kancelarije za vezu u Prištini.

On tvrdi da niko ne krši pravo glasa građana.

Kurti je pročitao sadržaj predloga rezolucije, u kojoj se navodi da skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje „integriteta i suvereniteta“.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma i otvaranjem biračkih mesta na KiM, kako je kazao, narušava suverenitet.

Leave a reply