TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POMOĆ STANOVNICIMA PODSTANDARDNIH NASELJA (VIDEO)

Humanitarni servis “Preduzeće, ne smeće”, koji je zaživeo u Nišu i Pirotu, jedan je od mnogih projekata koji se realizuju u 19 gradova Srbije, kako bi se pomoglo prvenstveno građanima koji žive u podstandardnim romskim naseljima. Ove projekte finansirala je Vlada Švajcarske preko programa Swiss PRO. Cilj je da se ublaže posledice kovida i krize koju je pandemija donela. Takođe, cilj je da projekti budu održivi i funkcionišu i kada ne bude više donacija.

“Za sada smo dobili deset zelenih radnih mesta, ali nadam se da ćemo u budućnosti moći da uposlimo više ljudi”, rekla je Jelena Vidanović, menadžer projekta “Preduzeće, ne smeće”.

U Leskovcu su kandidati prošli obuke za deficitarna zanimanja, neki su se i zaposlili, rekao je, predstavljajući projekat, direktor nevladine organizacije “Rosa” Leskovac Zoran Saitović.

“Uspeh ovog projekta je da je viljuškarista ostao na poslu, koji je bio na obuci. Dve devojke su otvorile salone lepote, a suprug jedne polaznice je otvorio firmu i ona radi u porodičnoj firmi”.

U Srbiji ima oko 700 podstandardnih naselja u kojima živi gotovo 170.000 ljudi. Svaka vrsta pomoći jedan je korak ka boljem životu.

“Nabavili smo 39 tableta za osobe romske nacionalnosti, u saradnji sa školom “Vule Antić” koja obrazuje osobe ometene u razvoju” – kaže Srđan Trajković iz Udruženja osoba sa paraplegijom iz Vranja

Kroz ekonomsko osnaživanje, zapošljavanje, socijalnu uključenost, obrazovanje… prošlo je gotovo 3.000 građana.

Program je realizovan na području Bele Palanke, Bora, Valjeva, Vladičinog Hana, Vranja, Vrnjačke Banje, Zaječara, Kragujevca, Kruševca, Lebana, Leskovca, Niša, Novog Pazara, Trstenika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com