TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne VESTI

POMOĆ UDRUŽENJIMA IZ NERAZVIJENIH PODRUČJA (VIDEO)

Čak 75 udruženja sa područja nedovoljno razvijenih opština dobilo je sredstva kroz različite projekte kojima su aplicirala. Među njima su Surdulica, Vladičin Han, Aleksinac, Vlasotince, Kuršumlija. To je treća godina zaredom kako ministar za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev dodeljuje sredstva.

Za te namene izdvojeno je ukupno 15 miliona dinara.

Od 122 prijavljena, sedamdeset pet udruženja sa područja nedovoljno razvijenih opština dobilo je sredstva kroz projekte od javnog interesa. Od toga je 58 udruženja iz surduličkog kraja.

Na ovaj način se skreće pažnja na postojanje ovakvih sredina. Sigurna sam da smo svi svesni postojanja udruženja građana, jer oni svojim projektima omogućavaju razvoj i napredak sredina u kojima su osnovani, kaže predsednica Opštine Surdulica Aleksandra Popović.

Udruženje “Bezbedno dete” je deo fondacije Tijana Jurić, odnosno Centra za nestalu i zlostavljanu decu. U Vlasotincu već tri godine postoji ogranak tog centra.

Ove godine smo konkurisali festivalom “Etnomuzikologija”, odnosno tradicionalnim etno pesmama i ovo je druga godina po redu kako se održava u Vlasotincu, u čast Tijane Jurić, jer je ona i upisala etnomuzikologiju i time se bavila, kaže Jelena Đokić iz Udruženja “Bezbedno dete” iz Vlasotinca.

Projekat za koji smo mi dobili sredstva zove se “A kao Aleksinac”. Ideja je da predstavimo aleksinačku opštinu koja spada u red nerazvijenih opština, na najbolji mogući način izložbom koja će predstaviti svako slovo, naći će po jednog pisca, umetnika, značajnu ličnost naše opštine, kaže  Maja Radoman Cvetićanin iz Udruženja “Čitalić” iz Aleksinca.

Mi smo dobili jednu donaciju koja znači našem udruženju. Imamo preko njih 2000 koji su ugroženi, puno samohranih roditelja sa malom decom,učesnika ratova koji su invalidi, kaže Dejan Marković Milošević iz Udruženja “Gvozdeni puk Srbije” iz Kuršumlije.

Ugovore je potpisao ministar za unapređenje nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev. Za ove namene izdvojeno je ukupno 15 miliona dinara. Ove godine projekti su pristizali iz 44 nedovoljno razvijene opštine. Ovo je treća godina zaredom kako Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština dodeljuje sredstava udruženjima sa nerazvijenih područja.

Mi funkionišemo kao kabinet bez portfelja. Treba da prerastemo u ministarstvo ako hoćemo ravnomeran razvoj Srbije. Mahom su ove opštine pogranične. Zbog toga moramo više sredstava i bolje uslove da damo nedovoljno razvijenim opštinama.. Dobili smo isti bužet kao prošle godine, ok o340 miliona za 44 opštine za infrastrukturu, što je stvarno malo, objašnjava Tončev.

Tončev kaže da je u planu edukacija ljudi koji će pisati projekte ne samo za ministarstva Srbije, već i za zemlje Evropske unije i IPA fondove. Takođe, planira se i uvođenje engleskog jezika u lokalne samouprave.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com