Poništena odluka o advokatima „štrajkbrejkerima“

Poništena odluka o advokatima „štrajkbrejkerima“

ADVOKATI STRAJKUpravni sud ukinuo je rešenje Advokatske komore Niša o zabrani rada pojedenim advokatima koji nisu poštovali odluku komore o štrajku. To je za TV Zona plus potvrdio predsednik Štrajkačkog odbora Gordan Pantić, ali i Dragan dozet, advokat kome je advokatska komora privremeno zabranila rad.

Pre dva dana Upravni sud je, na moju žalbu doneo rešenje kojim se privremeno poništava odluka Advokatske komore, kaže advokat Dozet.

Predsednik Štrajkačkog odbora Gordan Pantić tvrdi da se radi o presedanu i da je presuda doneta pod političkim pritiskom.

Ovim je dokaz i mešanja u izvršnu vlast komore, tvrdi Pantić.

Inače, advokati ne odustaju od svojih zahteva I ne prekidaju štrajk. Tačno u podne održan je novi protest ispred zgrade Vlade, a kako kaže Pantić, sledeće nedelje protestovaće se i ispred suda u Nišu.

Čeka se i odluka Ustavnog suda Srbije o ustavnosti donetih zakona. Sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o ovj temi, bila je zakazana za početak novembra, ali je otkazana.

Štrajk advokata uveliko je zagazio u treći mesec. Tokom štrajka u više navrata su prekidani, pa opet nastavljani pregovori između predstavnika advokature i Ministarstva pravde , ali se do rešenja nije došlo. Advokatska komora tvrdi da država nudi mrvice, na koje oni neće da pristanu. Traže kompletnu izmenu seta zakona vezanih za notare. Advokati traže da se pregovarački proces sa nivoa ministarstvo –advokati preseli na viši nivo. Sada traže pregovore sa premijerom, ili predsednikom države. Dok pravni megdan između države I advokata traje, rad sudova je skoro potpuno blokiran.