POSKUPLJENJA POSLEDICA PANDEMIJE, NAJVIŠE SKOČILA CENA HRANE (VIDEO)

POSKUPLJENJA POSLEDICA PANDEMIJE, NAJVIŠE SKOČILA CENA HRANE (VIDEO)

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, hrana i piće su u septembru poskupeli za 2,3 odsto, usluge restorana i hotela za 0,8 odsto, struje i gasa za pola procenta. Smirivanje cena se, kažu, može očekivati već sledeće godine. U Regionalnoj privrednoj komori Niš ističu da je Srbija deo globalnog tržišta i da ne može biti nezavisna od promena koje se dešavaju širom sveta. Dodaju da je sve uglavnom posledica pandemije koja predugo traje.

Nekada smo za sa manje para mogli da napunimo ovu korpu u supermarketu. Danas za isti novac izlazimo iz radnji sa par namirnica što jasno pokazuje koliko su cene svih potrepština naglo skočile. Građani se naviše žale na visoke cene ulja, mesa, brašna, ali i goriva i repromaterijala za poljoprivredu.

Da je zaista tako i da je hrana najviše poskupela pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku. A šta je razlog tome?U Regionalnoj privrednoj komori kažu da su Niš i Srbija deo globalnog tržišta i sve što se dešava u svetu, ne može ni nas zaobići. Na sve je uticala pandemija koja predugo traje. Dodaju da je cena međunarodnog transporta izuzetno porasla – 4 do 5 puta što utiče na sve promene cena.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je na rast najviše uticala veća cene energenata. Prošle godine cena nafte bila ispod 30 dolara po barelu a sada je premašila 80 dolara. Predviđanja su da nas do kraja godine očekuje još povećanja cena raznih proizvoda. Međutim, na osnovu ovogodišnjeg rebalansa državne kase I plana za narednu godinu, možemo očekivati smirivanje cena.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com