TV ZONA PLUS – HD

VESTI IZ NIŠA I REGIONA

Današnje vesti Društvo Udarne

POSLE 100 GODINA PRONAŠLA DEDU NA OSTRVU ELIS (VIDEO)

Od kako zna za sebe, novinarka Dragana Kocić sa svojim rođacima pokušavala je da saznaju nešto o svom deci Aćimu Roganu koji je za njih, kako kaže bio legendarni lik. Znali su samo određene sekvence koje su vodile dalje, ali su uvek nailazili na zaborave što zbog zaborava, što zbog neznanja njegove dece. Znali su samo da je hercegovac, da je nekada otišao u Ameriku, da je kopao zlato na Aljasci, da je u Prvom svetskom ratu bio dobrovoljac i da je umro. I to je bilo sve …

Međutim, jednoga dana Dragana je sasvim slučajno kroz istraživanje za novinarski tekst o poreklu američkog glumca Džonu Malkoviču saznala da Fondacija ostrva Elis čuva podatke o svakom imigrantu koji je zakoračio na tle Amerike pa čak i slepim putnicima. Drhtavim rukama otišla je na njihov sajt, našla pretragu putnika i ukucala ime Aćim Rodagnović. Ali, ničega nije bilo. A onda kao da joj je neko došapnuo da treba ukicati Rogan i pojavili su se podaci jednog čoveka – njenog dede.

Ono što još zna o svom dedi je da je čim je počeo Prvi svetski rat, došao je u Srbiju kao dobrovoljac, oženio se Božicom…. Rat je preživeo, ali ga je dočekalo siromaštvo… Ništa od blaga donetog iz Amerike nije zatekao… Komšije koje je otišao da brani bi noću sa oružjem dolazile i od bespomoćne žene odnosile sve što joj je muž ostavio. Dragana se nakon dobijenih podataka nije ovde zaustavila.

Na ostrvu Elis postoji muzej u čast imigranata i zid sa imenima mnogih od njih, a potomcima se nudi mogućnost da zahvaljujući donaciji, mesto na njemu, zasluže i njihovi preci. To je ova novinarka i uradila i na taj način podigla spomen svom dedi.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com