Posle izbora: Ko će s kim u vlast u Medijani?

izbori glasacka kutijaIako će se u Gornjem Matejevcu glasati još jednom za novu opštinsku vlast u Pantaleju, i to u petak, ovogodišnji izbori za ostale Nišlije su završeni. Rezultati se uglavnom znaju: SNS osvojila je najviše glasova za gradski parlament. Ipak, ne dovoljno za samostalno formiranje vlasti. Razgovori o koalicijama tek se očekuju, a na njih će uticati i razgovori o eventualnim koalicijama na republičkom nivou.

Kada je reč o niškim gradskim opštinama, u Crvenom Krstu i Paliluli, stvari su gotovo izvesne, jer u njima SNS ima više od polovine odbornika. Ali u drugim opštinama sve je još otvoreno.

Najzanimljivija je opština Medijana. Od 27 odborničkih stolica, naprednjačka lista zauzela je deset, demokratska šest, Dosta je bilo pet, SPS tri, Iskreno za Niš dve i DSS-Dveri jednu.  Niko sam ne može da obezbedi većinu, a niko još ne želi da kaže s kim bi mogao a s kim ne da postizborno udruži mandate. U jednom se slažu i naprednjaci i demokrate: za sada su sve opcije otvorene. Ili, gotovo sve.

Naravno da je na Medijani sve moguće. Mi smo i u prethodnom periodu imali jednu široku Still0510_00002koaliciju u kojoj je bio veliki broj stranaka. Sada je to malo drugačije. imamo 10 mandata potrebno je još 4 za formiranje vlasti. Ali, sačekaće se formiranje gradske vlasti, ističe nosilac liste SNS za Opštinu Medijana Milan Krstić.

U Demokrastkoj stranci kažu da njihova koalicija razgovara sa svim opozicionim strankama o formiranju vlasti. O ishodu razgovora kažu, još je rano govoriti.

Still0510_00001Matematika kaže da ima prostora da opozicija formira vlast. još se pregovara ali ja sam optimista, kaže Miodrag Stanković iz DS-a.

Nosilac liste SNS Zoran Perišić, međutim, očekuje da se vlast sa gradskog nivoa preslika i na opštine. A za Grad, još se ništa ne zna. SNS je osvojio 28 od ukupno 61 mandat, što znači da će im trebati bar još tri odbornika, odnosno koalicija sa bar još jednom listom.

Još se bavimo nekim drugim stvarima. Razgovara se u ovom trenutku unutar stranke. Kad završimo razgovore unutar stranke, onda ćemo razgovarati sa potencijalnim partnerima, dodaje Perišić.

Najverovatnije je da će se o koalicijama u Nišu, pa i u mnogim drugim lokalnim samoupravama razgovarati tek nakon formiranja vlasti u Republici. A to, prema ranijim najavama, ne treba očekivati pre kraja maja.