PALJENJE BADNJAKA.mpg_snapshot_00.44_[2016.01.08_11.16.19]Za Badnje veče, kojim se završava veliki Božićni post, tradicionalno se sprema posna večera, a glavno jelo su riblji specijaliteti. Na Badnji dan u ribarnicama su velike gužve, a pijace su prepune badnjaka, pa oni koji nisu stigli da odu u šumu, mogli su da ga kupe gotovo na svakom koraku u Nišu.

Pijace pune kupaca. Obavljaju se poslednje pripreme za Badnje veče. Najtraženija, kao i svake godine riba kao glavno jelo na posnoj trpezi. A prodaju se i suvo i sveže voće, pačurke, pasulj. Domaćice kažu da je sve spremno da se badnjak unese u domove, a porodica okupi uz posnu trpezu.

A oni koji nisu stigli da u ranu zoru odu po badnjak i na Bandnji dan mogli su da kupe na svakom koraku u Nišu. Kako bi privukli mušterije prodavci prodaju badnjake ukrašene klasom žita, koje simbolizuje bogatu trpezu, bosiljkom koje simbolizuje blagostanje i mir, slamom koja je simbol ognjišta i drenom koji predstavlja simbol zdravlja.

Po hrišćanskim shvatanjima badnjak je simbol drveta koje je Josif uneo u vitlejemsku pećinu i založio ga da ugreje bogorodicu Mariju i tek rođenog bogomladenca Isusa. Prema paganskom verovanju badnjak predstavlja božanstvo koje se spaljuje da bi ponovo oživelo.

 

 

 

 

By rezija