Potpuna zabrana pušenja zatvara kafiće

duvanski dimNema više duvanskog dima u kafićima i kafanama! Kao u zapadnoj Evropi! To su bar najave. Izmena postojećeg zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, koju ove godine treba da izglasaju narodni poslanici, koji treba da nas približi razvijenom zapadu jeste totalna zabrana pušenja na javnim mestima. Narod koji predstavljaju ti poslanici, medjutim, ne razume baš šta se zapelo sa donošenjem tog zakona, kada imamo preče I veće probleme, a i ne veruje mnogo da će se taj zakon poštovati kod nas.

Ugostitelji imaju drugu muku. Ubedjeni su da će promet drastično opasti, što će dovesti najpre do masovnog otpuštanja zaposlenih, a potom i do zatvaranja kafića. A kao primer navode ono što se desilo u zemljama u okruženju u kojima je uvedena totalna zabrana pušenja.

Nije dobro ni za ekonomiju zemlje, tvrde ugostitelji, jer I država dobar prihod ubira od turista koji poslednjih godina masovno dolaze da novu godinu proslavljaju kod nas baš iz razloga što je pušenje u kafićima, kafanama I restoranima dozvoljeno. Zato neće sedeti skrštenih ruku.

Sadašnjim Zakonom napravljen je ustupak ugostiteljskim objektima, pa je pušenje dozvoljeno u lokalima većim od 80 kvadratnih metara u kojma vlasnici mogu da odrede najmanje 50 odsto prostora gde je pušenje dozvoljeno.

U novom zakonu ustupka za ugostitelje neće biti. Ali hoće za psihijatrijske I socijalne ustanove kao I za zatvore. Tamo će pušenje biti dozvoljeno u posebnim prostorijama, s tim da će u njima moći da puše samo pacijenti i zatvorenici, ali ne i zaposleni.