POVERENIK UPOZORAVA: LIČNI PODACI SU MODERNA VALUTA ZA TRGOVANJE (VIDEO)

POVERENIK UPOZORAVA: LIČNI PODACI SU MODERNA VALUTA ZA TRGOVANJE (VIDEO)

Lični podaci postali su već sada valuta za trgovanje, upozorio je u Nišu Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović. Zato treba uvek proveriti kome i zašto dajemo neke podatke. Na primer, ako se kupuje online – logično je da se da ime, prezime, adresa ali nije logično da se da matični broj i broj tekućeg računa!

U Nišu je održana jedna u nizu panel diskusija, gde su građani mogli da se upoznaju sa novim Zakonom o zaštiti podataka ličnosti.

Kome i kako u eri društvenih mreža, interneta smemo da damo svoje podatke? Ko je odgovoran ako oni dospeju negde gde ne želimo?  Da li proveravamo kome i zašto dajemo svoje lične podatke?


– Naši podaci su postali moderna valuta. Našim podacima se trguje.  – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

 

 

Nadležne institucije imaju važan zadatak u sprečavanju zloupotreba, ali i građani treba da prepoznaju svoju ulogu u zaštiti ličnih podataka –upozorio je Marinović. Svoje podatke štitimo i kroz novi Zakon o zaštiti podataka ličnosti. Nadležni kažu – on ima svoje prednosti ali i mane.

Sem u Nišu, planirano je još 15 panel diskusija oovoj temi. Međunarodni dana zaštite podataka o ličnosti obeležava se 28. Januara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com