POZIV NA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE (VIDEO)

POZIV NA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojska Srbije pozivaju sve mladiće i devojke od 19 do 30 godina da se jave na dobrovoljno služenje vojnog roka. Medju mladima ima interesovanja, a naročito među onima koji nameravaju da stupe u profesionalnu vojnu službu, rekao je na promociji vojnog roka u Nišu, potpukovnik Zoran Gajić, načelnik centra Ministarstva odbrane Niš.

Dodaje da je javni oglas za prijavljivanje stalno otvoren u centru Ministarstva obrane u gradovima širom Srbije.

Vojska Srbije ponovo poziva na dobrovoljno služenje vojnog roka. Obavezno služenje u Srbiji je obustavljeno 2010. godine, nakon čega je je naša zemlja dobila profesionalne vojnike. Ipak ostalo je uvođenje mladih u vojnu evidenciju kao i mogućnost dobrovoljnog služenja vojnog roka.

U Srbiji se razmišlja i o povratku obaveznog služenja vojnog roka, ali konačnu odluku donosi Narodna skupština.

Prema ranijim izjavama ministra odbrane Nebojše Stefanovića, odluka o redovnom služenju vojnog roka nije ukinuta već zamrznuta i da će se o rokovima i načinima sticanja vojnih veština u kasarnama znati više do kraja godine nakon široke javne rasprave.

Za doborovoljno služenje vojnog roka koje traje šest meseci mogu da se prijave i maldići i devojke od 19 do 30 godina. Prva tri meseca su obuke u jednom od tri centara u Valjevu, Somboru ili Leskovcu, a ostala tri u specijalističkim centrima Vojske Srbije.